Index Vakbarát Hírportál

Washington szerint Moszkva megsértett egy nukleáris egyezményt

2023. február 1., szerda 12:12

Az Új START megállapodás megsértésével vádolta Oroszországot kedden az Egyesült Államok, mert Moszkva nem engedélyezte az ellenőrzéseket oroszországi katonai helyszíneken.

„Az ellenőrzések megtiltásával Moszkva megakadályozza Washingtont, hogy a szerződésben lefektetett jogait gyakorolja, és veszélyezteti az orosz–amerikai nukleáris fegyverek ellenőrzésének működőképességét” – áll az amerikai külügyminisztériumnak a sajtóhoz eljuttatott közleményében.

Az amerikai szenátus nemzetbiztonságért felelős bizottságai – amelyeknek a szerződéseket jóvá kell hagynia – részéről több demokrata párti szenátor figyelmeztetett arra, hogy Moszkva jelenlegi magatartása befolyásolja a jövőben kötendő katonai szerződéseket is. Az amerikai külügyminisztérium szóvivőjén keresztül leszögezte: a szerződést az Egyesült Államok továbbra is nemzetbiztonsági érdeknek tekinti.

Oroszország amerikai nagykövete, Anatolij Antonov azt mondta a vádakra reagálva, hogy „a fegyverzetellenőrzést nem választhatjuk el a geopolitikai realitásoktól”. A diplomata az Interfax orosz hírügynökség által idézett nyilatkozatában hozzátette: Oroszország jelenleg nem tartja időszerűnek, hogy az amerikai hadsereghez tartozó ellenőröket engedjen be stratégiai fontosságú hadi létesítményeibe. Ugyanakkor – mint mondta –

Moszkva továbbra is betartja a szerződés többi pontját és korlátozását.

A Kreml tavaly augusztusban jelentette be, hogy felfüggeszti az Új START szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. A döntést azzal a Washington és szövetségesei által életbe léptetett beutazási szankciókkal indokolta, melyekről Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja nyomán hoztak döntést.

Az ellenőrzések újrakezdéséről az eredeti tervek szerint novemberben, Egyiptomban egyeztettek volna amerikai és orosz tisztségviselők, de a megbeszéléseket Moszkva elhalasztotta, és a felek egyelőre nem állapodtak meg új dátumban.

2026 után megszűnhet az egész? 

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökség által hétfőn közölt interjújában azt mondta, Oroszország felkészült a lehetőségre, hogy 2026 után ne legyen hatályos hadászati fegyverzetcsökkentési (START) szerződése az Egyesült Államokkal. Egyúttal azzal vádolta Washingtont, hogy az elmúlt években önös érdekéből, szándékosan építette le a fegyverzetellenőrzési struktúra legfontosabb elemeit, beleértve a multilaterális jellegűeket is, és ennek az irányvonalnak az Új START is áldozatául eshet.

A hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló START megállapodás 2011-ben lépett életbe, 2021-ben pedig öt évre meghosszabbították. A megállapodás rendelkezik egyebek között a nukleáris robbanófejek maximális számáról is. E két országban található ma is a világon lévő nukleáris robbanófejek 90 százaléka.

(Borítókép: Mark Wilson / Getty Images)

Rovatok