Index Vakbarát Hírportál

Rettegnek a háborútól a csehek

2023. február 2., csütörtök 16:09

A csehek mintegy 60 százalékának vannak aggodalmai a jövőt illetően, legnagyobb részük, 32 százalék a háborútól fél – derült ki abból az országos felmérésből, amelyet 2022 végén készített az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet országos mintán.

Ukrajna orosz megtámadása előtt egy esetleges háborútól, Csehországot is érintő fegyveres konfliktustól a lakosság 21 százaléka tartott, az orosz offenzíva megindulása után tavaly év végére ez a mutató 32 százalékra emelkedett. A koronavírustól, alig egy évvel a nagy járvány lecsengése után, már csak a lakosság egy százaléka tart.

A háború mellett leginkább a nagymértékű drágulástól (19 százalék) és életszínvonaluk romlásától (15 százalék) félnek a csehek. 2021-hez viszonyítva az előbbi mutató öt százalékponttal, az utóbbi pedig négy százalékkal emelkedett.

A szociológusok szerint a jövőt érintő aggodalmak nagyobb mértékben a nők, az idősebbek, a baloldalinak minősíthető választók, illetve azok körében vannak jelen, akik életszínvonalukat rossznak tartják.

További bizonytalansági tényezők, aggodalomra adó ok a betegség, az ország gazdasági fejlődése, valamint a nemzetközi helyzet általános romlása.

A megkérdezettek 80 százaléka azt állította, hogy biztonságban érzi magát Csehországban, ez öt százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. Szűkebben értelmezett lakhelyét a megkérdezettek 91 százaléka minősítette biztonságosnak. Ez a mutató az utóbbi években gyakorlatilag változatlan – írja a CVVM.

A cseh rendőrség munkájával országos szinten a lakosság 76 százaléka, míg lakhelyén az emberek 80 százaléka elégedett. A felmérés megmutatta, hogy ezen a téren nincsenek különbségek a társadalmi csoportok között – számolt be az MTI.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is figyelemmel kíséri, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok