Index Vakbarát Hírportál

Kínai vadászgépek és drónok jelentek meg Tajvan közelében

2023. február 2., csütörtök 08:09

Az Egyesült Államok további négy katonai bázishoz kapott hozzáférést a Fülöp-szigeteken. Az amerikai hadsereg arra törekszik, hogy megerősítse a Fülöp-szigeteki kulcsfontosságú támaszpontokhoz való kiterjesztett hozzáférést. Ezek a bázisok azért is bírnak rendkívüli fontossággal, mert kiemelt helyet kínálnak az Egyesült Államoknak Kína megfigyelésére a Dél-kínai-tengeren és Tajvanon is.

Ezzel az egyezséggel Washington betömte a rést az Egyesült Államok szövetségeinek területén, amely északon Dél-Koreától és Japántól délen Ausztráliáig húzódik. A hiányzó láncszem a Fülöp-szigetek volt, amely a két stratégiai gócponttal, Tajvannal és a Dél-kínai-tengerrel határos – írja a BBC.

Az Egyesült Államok nem közölte, hol vannak az új támaszpontok, de három közülük Luzonon, a Fülöp-szigetek északi szélén található szigeten lehet, amely az egyetlen nagy földterület Tajvan közelében – ha Kínát nem számoljuk.

Az alku azután született meg, hogy csütörtökön Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Manilában találkozott ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnökkel. Megállapodásuk részben visszafordítja az Egyesült Államok több mint 30 évvel ezelőtti távozását egykori gyarmatukról.

A Fülöp-szigetek, amely egykor az Egyesült Államok területe volt, 1951 óta szerződésben foglalt katonai szövetségese az országnak. A második világháború után óriási volt az amerikai jelenlét, itt volt többek között a két legnagyobb külföldi amerikai katonai létesítmény. Ez a megállapodás 1991-ben ért véget, amikor a Fülöp-szigeteki szenátus az ország szuverenitásának megsértésére hivatkozva arra kényszerítette az amerikaiakat, hogy adják át az összes amerikai bázist a Fülöp-szigeteknek.

Az Egyesült Államok Fülöp-szigetekre való visszatérését határozottan ellenzik az ország baloldali csoportjai.

Kína nem késlekedett a válasszal

A tajvani védelmi minisztérium azt állítja, hogy az elmúlt 24 órában 23 katonai repülőgép és drón, valamint a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg 4 hajója közeledett a szigethez – írja a helyi sajtó.

A minisztériumi közlemény szerint helyi idő szerint reggel hatkor PLA Szu–30-as, J–16-os és J–11-es vadászgépek, Y–8-as tengeralattjáró-elhárító repülőgépek és Y–8-as modellek is felbukkantak Tajvan körzetében. A tajvani fegyveres erők hajókat, katonai repülőgépeket és légvédelmi rakétarendszereket is bevetettek a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg repülőgépeinek megfigyelésére.

(Borítókép: J–16-os vadászrepülőgép egy kínai légi bemutatón 2022. november 8-án. Fotó: Chen Jimin / China News Service / Getty Images)

Rovatok