Index Vakbarát Hírportál

Amerikai nagykövet: Orbán Viktor továbbra is Putyin által támogatott politikát szorgalmaz

2023. február 2., csütörtök 09:47

Amerika magyarországi nagykövete, David Pressman szerint a magyar kormány politikai vezetői gyakran beszélnek a béke előmozdításáról, de továbbra is Vlagyimir Putyin orosz elnök által támogatott politikát szorgalmaznak.

Afganisztánhoz hasonlította és „senki földjének” nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök Ukrajnát, amikor zárt körben vendégül látott néhány külföldi újságírót, akik a Mathias Corvinus Collegium zárt körű konferenciájára érkeztek.

Ez az üzenet szinte szöges ellentétben áll a nyugati szövetség többi tagjának retorikájával, akik múlt héten tettek ígéretet több tucat modern harckocsi Ukrajnának adományozásáról – írja a Politico. Orbán Viktor kijelentései felháborodást váltottak ki az ukrán tisztviselők körében, Oleg Nyikolenko külügyi szóvivő szerint Magyarország szándékosan rombolja a magyar–ukrán kapcsolatokat, ezért bekérették az ukrajnai magyar nagykövetet is.

A lap szerint a magyar miniszterelnök megközelítését részben belpolitikai trükknek tekintik, amellyel Magyarország gazdasági gondjairól akarja elterelni a figyelmet. A szakértők szerint azonban Orbán retorikája többről szól, mint rövid távú politikai játszma – a magyar kormányfő szerintük meg akarja őrizni a Kremllel régóta fennálló viszonyát.

A magyar kormány politikai vezetői gyakran beszélnek a béke előmozdításáról  a szankciók elítélésétől kezdve az orosz tűzszüneti javaslatok elfogadásáig , de továbbra is a Putyin által támogatott politikát erőltetik

– fogalmazott David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, aki hozzátette: „Csatlakozunk Magyarország békefelhívásához, de ezeket Vlagyimir Putyinnak kellene címezniük.”

A lap továbbá hozzáteszi, hogy amíg a nyugati szövetségesek arra törekedtek, hogy minden eddiginél nagyobb katonai támogatást nyújtsanak Ukrajnának, Magyarország megerősíti azon álláspontját, hogy Kijevnek abba kéne hagynia a harcot.

„Elemi emberi, erkölcsi érzék is azt követeli, hogy mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy befagyjon a front, legyen tűzszünet, kezdődjenek tárgyalások” – idézik a miniszterelnök Kossuth rádiónak adott nyilatkozatát.

A Politicóról

A Politico egy német tulajdonú politikai újságcég, amely nemzetközi szinten folyamatosan foglalkozik a politikai hírekkel. A vállalatot Robert Allbritton amerikai bankár alapította, de később továbbadott a cégen, és az Axel Springer tulajdonába került. Az Axel Springer leányvállalataként a Politico minden alkalmazottjától elvárják, hogy támogassa az európai integrációt, a NATO-t, Izrael létjogosultságát, a nyílt társadalmat és a szabadpiaci ideológiákat.

(Borítókép: David Pressman amerikai nagykövet a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban 2023. január 6-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok