Index Vakbarát Hírportál

Így lopták ki az Adriáról az orosz oligarcha lefoglalt jachtját

2023. február 2., csütörtök 09:10

A horvát hatóságok csak hónapok elteltével figyeltek fel arra, hogy egy uniós szankciókkal sújtott jacht szőrén-szálán eltűnt az egyik kikötőjükből. A lezárult rendőrségi nyomozás után derült ki: hogyan.

Az Irina VU névre keresztelt luxushajó Aliser Uszmanov feleségének tulajdonában volt. A Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátjaként számontartott, üzbég származású oligarchát az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság mellett az Európai Unió is szankciókkal, külföldre menekített vagyonának befagyasztásával sújtotta.

Neve nemrégiben azok után került be újra a hírekbe, hogy a magyar kormány őt és nyolc másik, szankcióval büntetett orosz mágnást levetetne a listáról.

Tavaly márciusban a Putyin-közeli orosz oligarchákat sújtó szankciók keretében az olasz hatóságok Porto Cervo kikötőjében lefoglalták Uszmanov Maybach S650 Guard VR10 típusú páncélozott – golyó- és rakétaálló – limuzinját, amellyel, ha igazak a hírek, mások mellett az orosz elnököt is fuvarozta, amikor Putyin éppen az üzbég–orosz oligarcha szardíniai birtokán múlatta az időt.

Az olasz lapok szerint Uszmanov több mint félmillió eurót fizetett az egyedi Maybachért.

Ennél jóval többe került a csaknem 35 méter hosszú, tíz vendég kényelmes elszállásolására alkalmas Irina VU, amelyen öttagú személyzet szolgált.

A nevét a ma 74 éves Irina Viner-Uszmanováról, az oligarcha feleségéről kapta, aki Szamarkandban született ugyan, jelenleg azonban az orosz ritmikus gimnasztika szövetség elnöke.

Januárban vették észre a jacht eltűnését

Akadálytalanul kihajózott a horvát kikötőből, és Törökországba távozott Oroszország egyik leggazdagabb emberének, Aliser Uszmanovnak a horvát hatóságok által lefoglalt luxusjachtja – írta január derekán a horvát lapokra hivatkozva az Index. Andrej Plenkovic kormányfő és Oleg Butkovic tengerészeti miniszter vizsgálatot és felelősségre vonást ígért az ügyben.

A megállapítás pontosításra szorul, az Irina VU ugyanis a (volt) feleség birtokában van.

Uszmanov tavaly májusban épp azért indított válópert, hogy a felesége nevére íratott vagyont mentse a szankciók alól.

Mindenesetre a horvát kormány még tavaly márciusban zárolta azoknak az orosz milliárdosoknak a vagyonát – köztük az Uszmanovhoz kötődőt is –, akik az Európai Unió szankciós listáján szerepelnek az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt.

Három luxusjachtot foglaltak le a fiumei és a közép-horvátországi betinai, illetve skradini kikötőben, és erről értesítették a tulajdonosokat is.

A betinai kikötőben lepecsételt, Irina VU névre keresztelt, 240 tonnás hajó ennek ellenére még tavaly októberben elhagyta a dokkot, sőt Dubrovnikban határellenőrzésen is átesett.

A felbérelt horvát hajóskapitány legénységet toborzott

Négy horvát állampolgár megalapozottan gyanúsítható, hogy a nemzetközi intézkedésekről szóló törvény 15. cikkében meghatározott bűncselekményt követett el – idézte a horvát Index a rendőrségi jelentést.

Fölöttébb érdekes, hogy a jacht eltűnését hónapokig egyik hatóság sem vette észre – jegyezte meg a portál.

A vizsgálat kiderítette, hogy az első számú, 58 éves gyanúsított – jóllehet kézbesítették számára a vagyontárgyakat korlátozó, nemzetközi intézkedések végrehajtásáról szóló értesítőt – legénységet toborzott. A második számú gyanúsított volt a kapitány, a harmadik és negyedik számú gyanúsított, a személyzet tagjai azonban nem tudtak a korlátozó intézkedésekről.

A legénység 2022 októberében a Horvát Köztársaság lobogója alatt kihajózott a Murter szigetén levő betinai hajógyárból, ahol a jachtot őrizték.

A rendőrség büntetőfeljelentést tett a sibeniki ügyészségen.

Az október 6-án 10 óra 14 perckor, a betinai kikötőből induló hajó már három nap elteltével a törökországi Didim kikötőjébe ért. Az Irina VU helyére ugyanakkor álcázásul egy másik, megtévesztésig hasonló jacht vitorlázott be.

A példátlan botrány után a horvát hajózási biztonsági főosztály vezetőjét és két kikötőmestert kirúgtak.

(Borítókép: Epics / Getty Images)

Rovatok