Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin Bulgáriába utazott

2023. február 2., csütörtök 08:30

Novák Katalin köztársasági elnök Olaszország után Bulgária felé vette az irányt, ahol csütörtök reggel megbeszélést folytat Rumen Radev bolgár államfővel.

Novák Katalin köztársasági elnök hivatalos látogatásra ékezett Szófiába Rumen Radev bolgár államfő meghívására – számolt be a bolgár média.

A tervek szerint Rumen Radev 9:30-kor hivatalos ünnepségen köszönti Novák Katalint, majd négyszemközt tárgyalnak. Ezt követően Magyarország és Bulgária delegációi teljes körű megbeszélést folytatnak.

A tárgyaláson megvitatják a kétoldalú együttműködés további bővítésének kilátásait a gazdaság, az energia, a beruházások és a kultúra területén, valamint az európai és regionális politikai kérdéseket.

Novák Katalin ezelőtt Rómában járt, ahol Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel találkozott. A két szövetséges állam politikusa négy fő témáról egyeztetett: illegális bevándorlás, a hagyományos családi értékek támogatása, az uniós források elosztása és a Nyugat-Balkán. Az elhangzottakról ide kattintva olvashat bővebben.

Januárban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nikolaj Milkov külügyminiszter meghívására látogatott az országba, ahol a Magyarországra irányuló földgázszállításokról tartottak megbeszélést. A magyar politikus szerint Bulgária az országba irányuló földgázszállítás fontos tranzitországa.

Rovatok