Index Vakbarát Hírportál

Az ausztrálok nemet mondtak III. Károlyra, nem lesz rajta az ötdollároson

2023. február 2., csütörtök 08:27

Lekerül az ausztrál ötdolláros papírpénzről a brit uralkodó portréja, a helyére az őslakosok kultúráját tükröző motívumot terveznek.

Az új ötdolláros bankjegyen a szeptemberben elhunyt II. Erzsébet brit uralkodó portréját nem az utóda és fia, III. Károly arcképe váltja, hanem az őslakosok kultúrája és történelme előtt tisztelgő új grafika. A bankjegy másik oldalán továbbra is az ausztrál parlament lesz látható.

II. Erzsébet halála után újra felélénkült a vita Ausztráliában az alkotmányos monarchia jövőjéről. 1999-ben egy népszavazáson szűk többség döntött arról, hogy a brit uralkodó maradjon az ország élén.

Inkább Krokodil Dundee, mint Károly

A királynő halála után a kormány közölte, hogy III. Károly portréja nem kerül automatikusan az ötdollárosokra, lehet, hogy ausztrál motívumokkal helyettesítik, mivel indoklásuk szerint II. Erzsébet a személyisége, és nem uralkodói mivolta miatt szerepelt a bankjegyen.

A jegybank azt is hozzátette akkor, hogy konzultál az őslakos csoportokkal az új bankjegyet díszítő motívumról, és évekbe telik, amíg az új terv elkészül, majd nyomtatni kezdik a bankjegyeket. Addig a jelenlegi ötdollárost használják. A közvélemény-kutatások alapján az ausztrál emberek körében tavaly nagy zúgolódást váltott ki annak a felvetése, hogy az új brit uralkodó kerüljön a papírpénzekre. Sokan azt kérték, hogy Károly helyett inkább az országukhoz jobban köthető személy képmása szerepeljen a pénzeken, például Krokodil Dundee vagy Steve Irwin természettudós, ismertebb nevén a Krokodilvadász.

2001-ben Ausztrália változtatott a nemzeti himnuszán is.

Törölték a „fiatal és szabad” országra való utalást, mivel őslakosai a világ legrégebbi civilizációját képviselik.

Az ötdolláros az egyetlen ausztrál bankjegy, amelyen II. Erzsébet portréja látható. A pénzérmékre az előírás szerint a brit uralkodó arcmása kerül, így az új érmékre III. Károly portréját nyomják.

Az Egyesült Királyságon kívül III. Károly Ausztrália, Új-Zéland és a Brit Nemzetközösség 12 további országának államfője, igaz, szerepe túlnyomórészt ceremoniális.

Az Egyesült Királyságban jövőre érkeznek az új bankók

Az Egyesült Királyság központi bankja az előző év végén mutatta be a III. Károly brit uralkodó képét ábrázoló bankjegyek terveit. Az új papírpénzek várhatóan 2024 közepére kerülhetnek forgalomba.

A brit király portréja az 5, a 10, a 20 és az 50 fontos bankjegyen jelenik majd meg a helyi központi bank tájékoztatása szerint. III. Károly képe a bankjegyek elején és a polimer műanyagból készült bankók átlátszó biztonsági felületén is látható lesz.

Rovatok