Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump törvénybe foglalná, hogy az apa férfi, az anya nő

2023. február 3., péntek 13:08

Donald Trump megfogadta, hogy háborút indít a „baloldali genderőrület” ellen, és ha újra megválasztják, olyan törvényeket hozna, amelyek csak két nemet ismernek el.

A Truth Media nevű közösségi oldalára feltöltött videóban Donald Trump felvázolta tervét, miszerint az iskolákban a „családról szóló pozitív oktatást” fogja ösztönözni, megbüntetné a nemváltoztatást végző orvosokat, és a transznemű nők számára megtiltaná, hogy női sportcsapatokban versenyezzenek − írta meg a The Telegraph

A volt amerikai elnök bejelentette, hogy számos törvényt kíván hozni, hogy a szövetségi hatalmat a transzneműek ellen fordítja, miközben a konzervatívok országszerte egyre jobban aggódnak az ilyen kérdések miatt.

Elmondta, hogy azt is tervezi, hogy törvényt fogad el, amely megtiltja, hogy a kiskorúak nemi hovatartozásukat megerősítő egészségügyi ellátásban részesüljenek „mind az 50 államban”, és utasítani fogja az igazságügyi minisztériumot, hogy vizsgálja ki, hogy a gyógyszeripar és egyes kórházak „szándékosan eltussolták-e a nemi átalakítások szörnyű hosszú távú mellékhatásait, hogy meggazdagodjanak”.

Egyetlen komoly országnak sem szabadna azt mondania a gyermekeinek, hogy rossz nemmel születtek. Az én vezetésem alatt ennek az őrületnek vége lesz

− mondta Trump a videóban.

A történeti tények ellenére azt is állította, hogy a transzneműség egy olyan fogalom, amelyet a „radikális baloldal” gyártott „mindössze néhány évvel ezelőtt”. Trump javaslatai jóval drákóiabbak még azokhoz képest is, amelyek a konzervatív törvényhozók körében keringenek Washingtonban.

Trump nem áll túl jól a versenyben

A 76 éves Donald Trump – aki az egyetlen jelölt, aki hivatalosan is bejelentette, hogy 2024-ben indul az elnökjelöltségért – kampánya nem indult túl jól. Az eddigi kísérletei, hogy a bázisán kívüli konzervatívokat radikális témákkal hergelje, nagyrészt az amerikai sajtó által „Trump-fáradtságnak” nevezett apátiával találkoztak.

A több büntetőjogi váddal is fenyegetett Trumptól való eltávolodásra törekvő vezető republikánus személyiségek és adományozók csendben Ron DeSantis mögé álltak, és arra ösztönzik a floridai kormányzót, hogy szálljon szembe a volt elnökkel.

DeSantis számos vitatott egészségügyi és oktatási törvénytervet is jóváhagyott, amelyek a transznemű embereket célozzák, köztük azt az állami törvényt, amely megtiltja a transznemű személyeknek, hogy a Medicaid, az amerikai szövetségi társadalombiztosítás segítségével fizessék a nemi identitást megerősítő egészségügyi ellátást, valamint azt a törvényt, amely megtiltja, hogy a nemi identitásról és a szexuális irányultságról tartsanak felvilágosítást az állami iskolákban.

Az elmúlt két évben öt másik republikánus vezetésű állam is tiltást vagy korlátozást vezetett be a kiskorúak nemi identitást megerősítő ellátására: Alabama, Arizona, Arkansas, Tennessee és Utah.

A Trump választási esélyeit vizsgáló közvélemény-kutatások vegyesen alakultak. A kulcsfontosságú New Hampshire államban a valószínűsíthetően republikánus szavazók a New Hampshire Egyetem felmérésében azt mondták, hogy 12 százalékpontos különbséggel − 42 százalékkal 30 százalékhoz képest − DeSantist választanák Trumppal szemben.

Frank Luntz közvélemény-kutató, aki számos republikánus kampányban volt már tanácsadó, úgy vélte, hogy Trump már teljesen elhasználódott, és azt jósolja, hogy a sokkal fiatalabb, 44 éves DeSantis lesz a következő választás republikánus jelöltje.

Régebben úgy gondoltam, hogy Trump a favorit, de most, hogy 50 százalék alatt van, és az első szavazásig még egy év van hátra, el fog kopni a támogatottsága

− mondta Luntz.

(Borítókép: Donald Trump 2017. június 30-án. Fotó: Olivier Douliery / Pool / Getty Images)

Rovatok