Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Paco Rabanne

2023. február 3., péntek 15:35 | aznap frissítve

Meghalt a parfümjeiről is híres Paco Rabanne, a spanyol divattervező 88 évet élt.

88 éves korában meghalt Paco Rabanne spanyol származású tervező a franciaországi Portsallban. Halálhírét a Paco Rabanne divatházat és illatszerüzletágat irányító spanyol Puig-csoport erősítette meg – írja a Women’s Wear Daily.

A divattervező Francisco Rabaneda Cuervo néven született 1934-ben San Sebastianban. A spanyol polgárháború kitörésekor édesanyjával Párizsba menekültek, ahol építésznek tanult, ám később mégis magával ragadta őt a francia divat.

Karrierje kezdetén ékszereket tervezett a Diornak, a Givenchynek és a Balenciagának. Rabanne a hatvanas évekre vált nemzetközileg ismertté, első ruhakollekcióját 1966-ban mutatta be, amely a „2 hordhatatlan ruha kortárs anyagból címet viselte. Saját cégét is ebben az évben alapította. 

Jellemzően futurisztikus ruhákat tervezetett, meghatározó stílusjegyei voltak az űr, a csillogás, és olyan különleges anyagokat használt, mint a műanyag, a papír és a fém. Később filmekhez is készített jelmezeket, többek között olyan művészeknek, mint Audrey Hepburn vagy Jane Fonda.

1999-ben visszavonult a divatszakmától. Divatházát – amely női és férfi ruhák, kiegészítők, parfümök millióit gyártja világszerte – Julien Dossena vitte tovább. 

(Borítókép: Paco Rabanne. Fotó: Philippe Wojazer / File Photo / Reuters)

Rovatok