Index Vakbarát Hírportál

Biztonsági riasztások miatt rendelte be nagyköveteit Törökország kilenc európai országból

2023. február 3., péntek 10:14

Magyarázatot követel Törökország, miután az országok ideiglenesen bezárták diplomáciai képviseleteiket, és biztonsági riasztást adtak ki az európai Korán-égetéseket követő fokozott fenyegetettségre hivatkozva.

Azok után került sor a diplomáciai képviseletek bezárására, hogy több országban, köztük Svédországban, Dániában és Hollandiában is elégették az iszlám vallás szent könyvét, a Koránt. Ezt követően több országban is biztonsági figyelmeztetést adtak ki.

Olyan országok, mint Franciaország, Németország, Olaszország és az Egyesült Államok figyelmeztették állampolgáraikat, hogy Törökországban megnövekedett a támadások kockázata, különösen a diplomáciai képviseletek és a nem muszlim vallási helyek ellen. Németország, Franciaország és Hollandia azon országok közé tartozott, amelyek a héten biztonsági okokból ideiglenesen bezárták diplomáciai képviseleteiket – írta meg a Reuters. 

Törökország a maga részéről a hétvégén figyelmeztette állampolgárait az Egyesült Államokban és Európában „előfordulható iszlamofób, idegengyűlölő és rasszista támadásokra”.

Egy török külügyminisztériumi forrás szerint csütörtökön kilenc ország nagykövetét idézték be, de nem nevezte meg őket. Az amerikai nagykövetség megerősítette, hogy nagykövete részt vett a minisztériumban tartott megbeszélésen. Két európai diplomáciai forrás szerint Németország, Franciaország és Hollandia nagykövetét is beidézték.

Az üggyel kapcsolatban Szijjártó Péter is elmondta a véleményét, amikor kedden török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval közös sajtótájékoztatót tartott Budapesten. Akkor elmondta, hogy bár támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, azonban nem sürgeti Törökországot a kérdésben.

Emellett elfogadhatatlannak nevezte, hogy nemrég egy stockholmi tüntetésen Koránt égettek, azt a svéd reagálást pedig „baromságnak” minősítette, miszerint egy másik hit szent könyvének elégetése a szólásszabadság része lenne. „Keresztény emberként, vallásos katolikusként azt tudom mondani, hogy egy másik hit szent könyvének az elégetése elfogadhatatlan cselekedet.”

Rovatok