Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden szerint veszélyeztetné a civileket a kínai léggömb lelövése

2023. február 4., szombat 15:43

Joe Biden amerikai elnök szerint jó döntést hozott a Pentagon akkor, amikor nem adott ki parancsot az Egyesült Államok légterében megjelent kínai léggömb megsemmisítésére. Több republikánus politikus viszont úgy gondolja, nem lép fel kellő határozottsággal az amerikai kormányzat, Donald Trump pedig szokásához híven nem finomkodott, a léggömb lelövését kérte.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a léggömböt Kanadához és az Aleut-szigetekhez közel észlelték, mielőtt szerdán az Egyesült Államok légterébe lépett volna be. Ott azonban felettébb érzékeny területek fölé ért, különösen Montanában, ahol a legtöbb amerikai atomrakéta silója található.

A kanadai és az amerikai légtérben is vadászgépek kísérték, Montana több repülőterén átmenetileg repülési tilalmat rendeltek el.

A Pentagon végül úgy döntött, hogy nem lövi le az eszközt.

A helyzet rendkívül feszültté vált a kínai léggömb miatt. A kínai külügy közleménye szerint a polgári célokat szolgáló eszköz az erős szelek hatására sodródott le pályájáról. Tájékoztatásuk szerint egy meteorológiai léggömbről van szó, amit tudományos célokra használnak, továbbá egyértelműsítették azt is, hogy nem állt szándékukban megsérteni az amerikai légteret.

Peking jelezte, hogy a sajnálatos eset ellenére is fenn akarja tartani a kommunikációt az ügyben Washingtonnal. Az illetékes hatóságok végig nyomon követik a ballon útját, amíg az áthalad az Egyesült Államokon. 

A Pentagon közölte, hogy jelenleg nem jelent közvetlen katonai, politikai vagy fizikai veszélyt, és várhatóan az Egyesült Államok felett marad az eszköz a következő napokban is.

A léggömb körülbelül 60 ezer láb magasan szállt az Egyesült Államok középső kontinentális része felett pénteken, és kelet felé tartott. A Pentagon sajtótitkára, Patrick Ryder tábornok azt mondta: a léggömb manőverezőképességgel rendelkezik, néhány napig lehet még az Egyesült Államok légterében, egyúttal határozottan cáfolta a kínai kormány azon állítását, hogy a ballon polgári vagy kutatási célt szolgálna, mondván, az Egyesült Államok tudja, hogy „megfigyelőballonról” van szó. 

Hozzátette: miután észlelték az idegen eszközt, az amerikai kormány azonnali lépéseket tett, hogy „megakadályozza az érzékeny információk megszerzését”.

Egy másik kínai kémléggömb Latin-Amerika felett száll

A Pentagon péntek este arról is tájékoztatást adott, hogy egy újabb kínai kémléggömb halad át Latin-Amerika fölött.

Jelentéseket kaptunk egy Latin-Amerika felett áthaladó ballonról. Most úgy értékeljük, hogy ez egy újabb kínai megfigyelő léggömb

– mondta Patrick Ryder tábornok a CNN-nek adott nyilatkozatában. Az péntek este még nem derült ki, hogy pontosan hol repül a ballon Latin-Amerika felett, de egy amerikai tisztviselő azt mondta a CNN-nek, hogy jelenleg nem az Egyesült Államok felé tart.

Biden kitart amellett, hogy jó döntést hozott a Pentagon

Közben Joe Biden amerikai elnök jelezte: a Pentagon helyes döntést hozott, szerinte sem szabad likvidálni a léggömböt az Egyesült Államok légterében, mert az veszélyeztetné a civil lakosságot. A kinetikus megsemmisítéssel ugyanis a földre hulló törmelékek akár emberáldozatokat is követelhetnek. 

Az Egyesült Államokban ugyanakkor rögzítik a Nemzeti Gárda felszereléseinek mozgását az autópályákon, ami éppen a kínai léggömb elfogásának terveivel függ össze. A Billings repülőtéren pedig mozgósították is az amerikai hadsereg F–22-es vadászgépeit arra az esetre, ha be kellett volna avatkozni felsőbb utasításra.

A republikánusok keményen bírálják a Fehér Házat a három, busz méretű léggömb amerikai terület feletti áthaladásával kapcsolatban. Az eszközt több amerikai politikus, köztük Marco Rubio republikánus szenátor, a szenátus hírszerzési különbizottságának alelnöke is kínai kémléggömbnek minősítette.

Kína pimasz semmibevétele az Egyesült Államok szuverenitása iránt destabilizáló cselekedet, amely ellen harcolni kell, és Biden elnök nem maradhat csendben

– írta a Twitteren Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház elnöke.

Marjorie Taylor republikánus kongresszusi képviselő még keményebben fogalmazott. Azt is megjegyezte a történtekkel kapcsolatban, hogy az előző elnök sokkal határozottabban lépett volna fel ilyen esetben.

Bidennek azonnal parancsot kellett volna adnia arra, hogy lőjék le a kínai kémléggömböt. Donald Trump elnökként soha nem tűrte volna ezt. Ő soha nem engedte volna meg, hogy ilyen dolog történjen Amerikával

– fogalmazott a politikus a Strana tudósítása szerint.

Trump szerint csak egy megoldás van

Maga Donald Trump a saját közöségi oldalán, a Truth Socialön röviden megfogalmazta, mit kellene tenni. Bejegyzésében azt tanácsolta a lap szerint Joe Bidennek:

Lődd le a ballont!

Mike Parson, Missouri állam republikánus kormányzója azt írta pénteken a Twitteren, hogy nem kaptak semmilyen közleményt vagy értesítést a Biden-adminisztrációtól a feltételezett kínai kémballonról, amely Missouri felett haladt. „Nem hallottunk semmilyen magyarázatot vagy tervet az eltávolítására. Miért engedték, hogy elérje szeretett hazánkat? Miért nem lőtték le?” – tette fel a kérdéseit.

Blinken elhalasztotta kínai útját

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a történtek miatt úgy döntött, hogy elhalasztja a hétvégére tervezett pekingi látogatását. Blinken a tervek szerint találkozott volna Hszi Csin-ping kínai elnökkel is. Ő lett volna az első miniszter a Joe Biden vezette kormányzatból, aki Kínában tárgyal. Antony Blinken azonban nem akarta, hogy a mostani incidens uralja a kínai tisztviselőkkel való egyeztetéseit.

Blinken pénteken azt nyilatkozta amerikai újságíróknak, az amerikai kormányzat biztos abban, hogy az Egyesült Államok légterében megjelent léggömb egy kínai kémballon.

Vang Ji kínai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésem során világossá tettem, hogy ennek a megfigyelő léggömbnek az Egyesült Államok légterében való megjelenése egyértelműen megsérti az Egyesült Államok szuverenitását és a nemzetközi jogot. Ez egy felelőtlen cselekedet volt, ami árt azoknak az érdemi megbeszéléseknek, amelyekre készültünk

– idézi a CNN Antony Blinkent.

Az amerikai külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette, nem akarja aránytalanul élezni a helyzetet, ezért mondta le a hétvégi utat, ugyanakkor nem marad el a pekingi látogatása, amikor a körülmények már lehetővé teszik, elutazik majd Kínába.

(Borítókép: Chip Somodevilla / Getty Images)

Rovatok