Index Vakbarát Hírportál

Csecsen katonák erőszakoltak meg egy orosz riporternőt Ukrajnában

2023. február 4., szombat 06:07

Egy csecsen osztag tagjai január derekán megerőszakolták egy orosz televíziós stáb riporternőjét, az operatőrt pedig bántalmazták. A helyi hatóságok nem vettek tudomást a történtekről.

A közösségi médiában nagy port kavart Olga Zenkova esete, amiről végül olasz és német portálok is beszámoltak, a hírt pedig senki sem cáfolta. Az orosz NTV propagandaadó a zaporizzsjai régióhoz tartozó, az orosz erők által megszállt Melitopolba küldte stábját. Tagjaira vacsora közben, a szállodai étteremben támadtak egyenruhás, marcona katonák, akik tudósítások szerint az Ahmat-zászlóalj katonáiként mutatkoztak be.

A férfit, Artyom Epifanov operatőrt annyira megverték, hogy a kórházban kötött ki. Ide került később az újságírónő is, Olga Zenkova, akiről az orvosok megállapították, hogy módszeresen és többször megerőszakolták – írta az Il Mattino.

Az Ahmat-zászlóalj tagjai a rettegett csecsenek.

A riporter, Olga Zenkova 1983. július 21-én született Jekatyerinburgban. Televíziós műsorvezető, az NTV csatorna egyik ismert arca. Ukrajna az orosz propaganda terjesztése miatt szankciókkal sújtotta – emlékeztetett az olasz lap. Ennél váratlanabb fordulat, hogy a bántalmazók és erőszakoskodók egyike Haszan Ibrahimov, a csecsen hadúr, Ramzan Kadirov unokaöccse.

A csecsenek rémtettei Ukrajnában

A nagyhatalmú csecsen vezető, Putyin elnök megbízható szövetségese tavaly szeptemberben személyesen lengette be visszavonulását, hogy aztán önmagát megcáfolva azóta is a posztján maradjon.

Unokaöccsének a neve sem először szerepel a hírekben. Decemberben a 2014 óta orosz ellenőrzés alatti krími Szimferopolban, szintén egy étteremben megvert egy fiatalembert, aki barátnője védelmére kelt – idézte fel a német Bild.

Ibrahimov ezúttal Olga Zenkovát szemelte ki magának.

1/2 Russian TV presenter, Olga Zenkova was raped by muslim war-lord Kadyrov’s nephew Hasan Ibrahimov and his gang.
She went to Melitopol, which was occupied by the Russians at the beginning of the war, in order to make a report. pic.twitter.com/RY89FhITXy

— Yasmina (@yasminalombaert) January 31, 2023

Az áldozat, Olga Zenkova nem hagyta annyiban a dolgot, feljelentést tett, és arra kérte a helyi hatóságokat, hogy vizsgálják ki ügyét. Ezt azonban – talán a csecsenektől tartva – megtagadták tőle.

A megbecstelenített nő munkáltatójához, a NTV televízióhoz fordult, amelynek hírigazgatója a vezérigazgató nevében négy nappal az eset után, január 21-én keltezett levelében egy, a médiakapcsolatokért felelős vezérőrnagynak részletesen leírta, mit történt Melitopolban.

Russian propaganda channel NTV sent a reporter (woman) and crew to do a story in Russian occupied Melitopol. The reporter was gang raped and men were beaten by Russian troops pic.twitter.com/i4MMVMOx1l

— AlexandruC4 (@AlexandruC4) January 30, 2023

Az áldozatok vallomása alapján megerősítette, hogy a stábot egy szállodai étteremben támadták meg. Az operatőrt „közepesen súlyos” sérülésekkel szállították kórházba, majd oda került a riporter is. Az orvosok megállapították, hogy „szexuális erőszakból származó” sérüléseket szenvedett.

Az esetet – a bizonyítékokkal és vallomásokkal együtt – azonnal jelentették a melitopoli rendőrségnek, de az elutasította a nyomozás megindítását. A hivatalos levél szerint a regionális kormányzót is tájékoztatták az esetről, de választ nem kaptak. Az NTV a hírekben nem számolt be a történtekről, nehogy „lejárassák a hadsereget”, de az ígérte az áldozatoknak, hogy nem hagyja feledésbe merülni az ügyet.

A becstelen háború

Az orosz riporternek, Olga Zenkovának azt kellett elszenvednie, amit oly sok ukrán nő élt át nap mint nap az orosz megszállókkal.

A nemi erőszakot az orosz katonák fegyverként használják az Ukrajna elleni agresszióban – ezt állítja Sofi Oksanen. A világhírű finn írónő szerint Putyin ebben is a sztálini hagyományokat követi, és hatalma megőrzése érdekében vívja rendületlenül a nemek közötti egyenlőség elleni harcát saját hazájában is.

„Az Ukrajnát megszálló orosz katonák szisztematikusan követnek el szexuális bűncselekményeket ukrán civilek ellen, tekintet nélkül a korukra és nemükre” – így kezdi Putyin háborúja a nők ellen című esszéjét Oksanen, majd több kirívóan kegyetlen, az emberiség elleni bűncselekmény kategóriáját bőven kimerítő erőszakos szexuális támadást is megemlít, amelyeket orosz katonák követtek el Ukrajnában.

Kiinduló tételként megállapítja, hogy a Nyugaton gyakran felmerülő „egyáltalán miért tenne ilyet bárki is” kérdésre egyszerű a válasz: az orosz hadseregnek nincs professzionális harci készsége.

Egy álló célpontot könnyű megtámadni: a nemi erőszakhoz nem kell sem lőszer, sem haditechnika

– írta Oksanen, aki szerint az, hogy egy katona ilyen atrocitásokra is képes, sokkal többről árulkodik.

Az effajta cselekedetek mögött az erőszak teljes ökoszisztémája áll – fogalmazott az írónő.

(Borítókép: Autóbomba robbant Melitopolban a helyi tévéállomás közelében 2022. október 25-én. Fotó: Stringer / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok