Index Vakbarát Hírportál

Lett kormányfő: A kereskedők a török, a kazah és az örmény vonalon kerülik ki a szankciókat

2023. február 4., szombat 08:58

A kereskedők Törökországot, Kazahsztánt és Örményországot használják az Oroszországra kivetett európai uniós szankciók megkerülésére – közölte Krisjanis Karins lett miniszterelnök.

A lett kormányfő az észt és a litván miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követően nyilatkozott így Tallinnban. A balti országok a szankciós politika leghangosabb támogatói közé tartoznak. Karins szerint a kereskedők megtalálják a módját annak, hogy legálisan kereskedjenek Törökországgal, Kazahsztánnal vagy Örményországgal, ahonnan aztán Oroszországba kerülhetnek az áruk, 

ezek az országok ugyanis nem alkalmazzák a szankciókat.

A lett miniszterelnök kiemelte: a korábbi adatokhoz képest aránytalanul nagyot nőtt az európai kereskedelem volumene a megemlített három országgal. Krisjanis Karins nem adott több bizonyítékot a szankciók elkerülésére, és az állítólagosan továbbadott áruk körét sem pontosította. Az általa említett országok egyelőre nem kommentálták a lett kormányfő állítását – közölte az MTI.

Két opció lehetséges

Karins szerint két lehetőség van: az egyik, hogy az Európai Unió megpróbálja rábírni a szankciók betartására ezeket az országokat. A másik, hogy olyan jogi környezetet teremt, amely bünteti a szankciók megkerülését.

Be kell zárni a kiskapukat!

– figyelmeztetett a lett miniszterelnök.

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint meg kellene fontolni a teljes kereskedelmi tilalmat Oroszország esetében.

Törökország ugyan elítélte az Ukrajnában zajló háborút, és felfegyverzett drónokat küldött Ukrajnának, a szankciós politikát viszont nem támogatja. Ankara igyekszik Kijevvel és Moszkvával is jó viszonyt ápolni, és közvetítőként fellépni a konfliktusban. Törökország az elmúlt hónapokban szorosabbra fűzte kereskedelmi kapcsolatait Oroszországgal, és a török vállalatok igyekeznek átvenni a kivonuló nyugati cégek helyét az orosz piacon.

Amerika türelme már elfogyott

Az amerikai pénzügyminisztérium szankciós ügyekben illetékes tisztségviselője a héten Törökországba és a Közel-Keletre utazik, hogy figyelmeztesse a térségbeli országokat és vállalkozásokat: elveszíthetik a hozzáférést a G7 piacaihoz, ha az amerikai szankciók hatálya alá tartozó szervezetekkel üzletelnek.

Rovatok