Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt az új cseh elnök: Orbán Viktor 180 fokos fordulatot tett

2023. február 5., vasárnap 06:17

Hiába a kritikák, amelyeket az újonnan megválasztott cseh elnök, Petr Pavel megfogalmaz a Visegrádi Négyekkel kapcsolatban, ugyanakkor nem javasolja a csoport felszámolását. Ezúttal is hangsúlyozta a közös álláspont fontosságát.

Az újonnan megválasztott cseh elnök, Petr Pavel a Visegrádi Négyekkel kapcsolatban azt mondta a lengyel Wpolityce szerint, hogy a cseh hadsereg vezérkari főnökeként gyakorlatilag részt vett a visegrádi csoport (amelyben Lengyelország, Csehország és Szlovákia mellett Magyarország található) formátumának létrehozásában. 

Mint mondta: a V4-csoport néhány tevékenysége esetén a gyakorlati előnyök nem voltak olyan nagyok, mint lehetett volna, amit sajnál.

Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy mindenáron kritizálni szeretném a V4-et. Szkeptikus véleményem nem jelenti azonnal azt, hogy a Visegrádi Csoport felszámolását javasolnám 

– jegyezte meg a cseh politikus, aki ezúttal is hangsúlyozta a közös álláspont fontosságát.

Pavel szerint problémás Orbán Viktor szemlélete

A frissen megválasztott cseh elnök nemrégiben, egy másik interjúban azt nyilatkozta, szeretné, ha Prága jó viszonyt tudna ápolni Budapesttel, de ez meglátása szerint nem lesz könnyű, mert problematikusnak tartja Orbán Viktor miniszterelnök szemléletét.

Orbán Viktor kétségtelenül sokat változott. Annak idején, amikor nagyon progresszív, fiatal liberálisként elindult a politikában, senki sem kételkedett volna abban, hogy ez a helyes út. A fordulat, amit azóta Orbán Viktor tett, mondhatjuk, majdnem 180 fok

– nyilatkozta Petr Pavel, aki szerint a magyar vezetés bizonyos meglátásai nem egyeznek a V4-ek más országainak véleményével.

Pavel szeretné, ha a felek nyitottak lennének, a közös érdeket helyeznék előtérbe, és azoknál a pontoknál, ahol eltérők a vélemények, legalább próbálják meg közelíteni az álláspontjukat. Mindezek ellenére a Magyarországhoz való hozzáállása határozottan nem ellenséges vagy ítélkező – szögezte le. 

(Borítókép: Petr Pavel 2023. január 28-án Prágában. Fotó: Gabriel Kuchta/Getty Images)

Rovatok