Index Vakbarát Hírportál

Leváltották az ukrán védelmi minisztert

2023. február 5., vasárnap 21:58

Hivatalosan is távozik posztjáról Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, akinek helyét Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerző szolgálat vezetője veszi át.

Vasárnap este hivatalosan is leváltották posztjáról Olekszij Reznyikov ukrán védelmi minisztert, aki új beosztása szerint stratégiai iparágakért felelős miniszter lesz. Áthelyezésére a hadiipari együttműködés erősítése miatt volt szükség – írja az Unian ukrán hírügynökség.

A döntésről David Arakhamia, a Nép Szolgája frakció elnöke írt a Telegramon. 

A háború diktálja a személyzeti politikát. Az idő és a körülmények megkövetelik a megerősítést és az átcsoportosítást. Ez történik most és a jövőben is

– fogalmazott.

Reznyikov utódja Kirilo Budanov vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerző szolgálat eddigi vezetője lesz. Az ukrán Belügyminisztérium irányítása Igor Klimenko feladata lesz, míg az Ukrán Biztonsági Szolgálat élére Vaszilij Maljuk kerül.

Olekszij Reznyikov korábban arról beszélt, hogy amennyiben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy dönt, akkor távozik posztjáról. Reznyikov napközben még úgy nyilatkozott: nem folytatott tárgyalást a miniszteri pozícióból való távozásról.

Problémás beszerzések a védelmi minisztériumnál

Az 56 éves Reznyikov 2021 novemberétől töltötte be a védelmi miniszteri tisztséget, és fontos szerepet játszott a nyugati katonai segélyek megszerzésében. Mint azt szombaton megírtuk, az ukrán elnöki hivatal honlapján megjelent egy petíció, amelyben Olekszij Reznyikov védelmi miniszter menesztését követelték.

A kezdeményezés megfogalmazói egyebek mellett az ukrán védelmi minisztérium beszerzési botrányára is hivatkoztak, amely az utóbbi hetekben került nyilvánosságra.

(Borítókép: Olekszij Reznyikov 2023. február 5-én. Fotó: Oleksii Chumachenko/Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok