Index Vakbarát Hírportál

Fidesz: „szélsőségesen veszélyes” az EP új javaslata

2023. február 5., vasárnap 11:32

Tarthatatlannak, rossznak és életveszélyesnek nevezte Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti EP–képviselője az Európai Parlamentnek azt a javaslatát, amely az Oroszországgal szemben tervezett tizedik uniós szankciós csomag részeként teljes embargót vezetne be az onnan származó fosszilis tüzelőanyagokra.

Korábban megírtuk, hogy hamarosan érkezhet a következő uniós szankciós csomag, ami Oroszországot támadja. A kormány szerint az újabb szankció európai piacon várható következményei azonban hosszabb távon hazánkra is hathatnak.

A kormánypárti politikus a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában hangsúlyozta: a Fidesz EP-képviselőcsoportja nem támogatta a javaslatot és nem vett részt az erről szóló állásfoglalás szavazásában sem, mert szerintük ez már a sokadik olyan határozat ebben a témában, amikor gyakorlatilag „lehetetlen szövegekről” kellene véleményt mondani.

Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz, például a fegyverszállítások tekintetében. Nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhívja a politikai szereplőket vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is. Hozzátette: abból a hamis kijelentésből kiindulva, hogy „ez a mi háborúnk”, a NATO és a nyugati szövetség egyre inkább belekerül ebbe a konfliktusba.

Alapvetően téves megközelítés, hogy Ukrajna a mi háborúnkat vívja, ez csak további eszkalációt vetít előre

– fogalmazott az EP–képviselő.

„Ezek olyan javaslatok, amelyek nem hozzák közelebb a háború végét, ahogyan az elmúlt egy évben sem tették ezt meg, nem csökkent a háború intenzitása, hanem inkább növekedett” – közölte, rámutatva arra: mindez „további öngyilkos, nekünk ártó lépéseket jelentene, amellyel lassan a saját gazdaságunkat, a magyar emberek és a többi európai ember biztonságát, életkörülményeit tennénk tönkre, vagy sodornánk végveszélybe”.

A fideszes európai parlamenti képviselő megjegyezte, hogy ez már nem az első ilyen „szélsőségesen veszélyes javaslat” az Európai Parlamentben. Hidvéghi Balázs a brüsszeli korrupciós botrányról szóló műsorvezetői kérdésre reagálva azt mondta, a korábbiaknál is biztosabban kijelenthető, hogy az EP és tágabb értelemben a brüsszeli politika története során ez a legnagyobb ilyen korrupciós ügy.

Hidvéghi Balázs hangsúlyozta: Brüsszelben egy ideje nem objektív tények alapján, hanem sokkal inkább politikai és ideológiai elfogultságok alapján születnek döntések, ezek pedig egyre inkább szélsőségessé, türelmetlenné és kirekesztővé válnak, ezzel ma már az egész unió működését veszélyeztetik. 

Brüsszelnek számos helyen kellene józanabb, kiegyensúlyozottabb és jobb útra térni, remélem, hogy a jövő évi [Európai Parlamenti] választások ebben segítségünkre lehetnek

– hangoztatta.

Rovatok