Index Vakbarát Hírportál

Hackertámadás érte az internethálózatot Olaszországban, a mobilhálózat is rosszul működött

2023. február 5., vasárnap 19:31

A nemzeti kiberbiztonságért felelős ügynökség (Acn) közlése szerint vasárnap „tömeges” támadás érte az olaszországi internethálózatot, emiatt az reggel óta akadozik.

Az Acn szóvivője közölte, hogy többtucatnyi hálózatban már kár is keletkezett, vagy ilyen veszélynek van kitéve. Az ügynökség arra kérte a használókat, hogy minél előbb változtassák meg a különböző oldalakhoz tartozó jelszavaikat.

Elsőként a legnagyobb országos szolgáltató, a Tim internetes hálózata tűnt el. A legtöbb jelzés a nagyvárosokból érkezett, az északi Milánótól a szicíliai Palermóig: 

először a vezetékes hálózat állt le, majd a mobilhálózat is rosszul működött.

A Tim kezdetben kizárta a hackertámadást, és „nemzetközi hálózati” problémákra hivatkozott. A postarendőrség is tagadta a hackertámadást, az Acn azonban megerősítette ennek tényét, és vírus terjedéséről beszélt a hazai hálózatban.

Stefano Epifani, a digitális fenntarthatóságért felelős alapítvány elnöke a RaiNews24 televíziócsatornának elmondta, hogy az internetes hálózatoknak csak mintegy harminc százaléka működőképes. Hozzátette, hogy reméli, hétfőre sikerül megoldani a problémát.

Rovatok