Index Vakbarát Hírportál

Újabb hatalmas, 7,7-es rengés rázta meg Törökországot

2023. február 6., hétfő 06:07

Több erős földrengés is megrázta Törökországot és Szíriát hétfő hajnalban, a legnagyobb rengésnél 7,8-as erősséget mértek, majd nem sokkal fél 12 előtt újabb erős, 7,7-es magnitúdójú földmozgást észleltek Törökországban. A tragédiában már több mint háromezren haltak és 2600-en sérültek meg.

A hétfő reggeli rengés epicentruma 18 kilométer mélyen volt, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre. A földmozgást több utórengés is követte. Adana polgármestere szerint két toronyház összedőlt a városban, miközben a szomszédos településeken is rengeteg házat döntött romba a hatalmas erejű földrengés.

Süleyman Soylu belügyminiszter szerint a katasztrófa több tartományt érintett. Malatya tartomány kormányzója 23 halálesetről és 420 sebesültről, Sanliurfa kormányzója pedig tíz halálos áldozatról számolt be. Az Anadolu állami hírügynökség szerint Osmaniye tartományban öten vesztették életüket. A földrengéseknek hét török tartományban legkevesebb 76 halottjuk van.

Azóta Fuat Oktay török alelnök sajtótájékoztatón közölte, hogy a halottak száma 284-re emelkedett, míg a sérültek száma 2323-ra, a földrengések összesen tíz tartományt érintenek.

Az alelnök arról is beszámolt, hogy legalább 1710 épület összeomlott, és eddig 78 utórengést regisztráltak, amelyek közül három haladta meg a 6-os erősséget, a legerősebb 6,6-os volt.

Az Index rendkívüli képgalériában mutatja be a földrengés utáni első órákat.

Egyre csak emelkedik a halottak száma

Recep Tayyip Erdogan nem sokkal fél 12 előtt közölte a legfrissebb adatokat. A török elnök szerint csak Törökországban 912-en haltak meg és 5383-an megsérültek a pusztító földrengés következtében.

Nem tudom megjósolni, mennyivel emelkedik a halálos áldozatok száma, miközben folyamatosan zajlanak a kutatási munkálatok és a mentés

– mondta az elnök a BBC szerint. Erdogan arról is beszélt az újságíróknak, hogy 2818 épület dőlt össze, a mostani az ország legnagyobb katasztrófája 1939 óta.

Vészhelyzetet hirdettek

A török hatóságok 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek, ami azt jelenti, hogy nemzetközi segítséget kérnek a mentéshez.

Izrael már fel is ajánlotta a segítségét, és mentőcsapatot küld a romok alatt rekedt emberek felkutatására. Egyúttal Eli Kohen izraeli külügyminiszter őszinte együttérzéséről biztosította Törökországot, és felajánlotta az ő tárcája segítségét is.

Remélem, mihamarabb sikerül átvészelnünk ezt a tragédiát a lehető legkevesebb kárral

– írta Recep Tayyip Erdogan török elnök Twitter-oldalán, és hozzátette, hogy a mentőalakulatokat azonnal az érintett területre riasztották.

Szíriában is nagy pusztítás volt

A rengések Szíria északi részét is sújtották, a beszámolók szerint Aleppóban is több ház összedőlt. Az AFP hírügynökség szerint halálos áldozatok száma már 1293-ra emelkedett Szíriában, míg a sérülteké 1000-re.

A földmozgást Libanonban és Cipruson, sőt olvasónk jelezte, hogy Irakban is érezni lehetett.

Hajnali 4.20-kor arra ébredtem, hogy az ágyam és a lakókonténer is remeg. Elsőre azt hittem, szélvihar van, mert elég télies most az időjárás, de az ajtón kilépve nem volt semmi jele szélnek. Egyből tudtam, hogy földrengés volt

– közölte az Indexszel a földrengés epicentrumától körülbelül 500 kilométerre egy iraki olajfúrásnál, Zahó közelében dolgozó olvasónk.

A fúrótorony környékén nincs mellettünk más település, ezért károkról nem tudok. Egyelőre a kurd hírportálok sem írtak róla. Itt viszont enyhébb volt a rengés: egyetlen információ alapján 4,8-as erősségű

– tette hozzá olvasónk.

Menekülnek az emberek

Damaszkuszban, Szíria fővárosában, valamint a libanoni fővárosban, Bejrútban és Tripoliban az emberek az utcára siettek, beültek az autójukba, hogy elmenekülhessenek, ha összedőlnének az épületek – közölte az MTI.

Időközben a televízión keresztül szólítják fel az embereket Szíriában, hogy autójukkal segítsék elvinni a sérülteket a kórházba, míg egy aleppói egészségügyi tisztviselő szerint rengeteg ember várja az összedőlt épületek romjai alatt, hogy kimentsék.

A térségben gyakoriak a földrengések, Törökország két kontinentális talapzat határán fekszik. 1999-ben az északnyugati Izmit térségében több mint 17 ezer emberéletet követelt egy földrengés.

Evakuálni kellett egy kórházat

A CNN beszámolója szerint a kórházak túl vannak terhelve, és már a folyosókon is alig férnek el az érkező sebesültek.

Azonnali szükség van utánpótlásra és átfogó sürgősségi reagálásra. Sok kórház megtelt, de olyan is van, amelyet evakuálni kellett, miután olyan súlyos károkat szenvedett a földrengés következtében

– közölte Amjad Rass, a Szír–Amerikai Orvosi Tanács elnöke.

Újabb erős földrengés Törökországban

Magyar idő szerint 11.24 perckor újabb hatalmas földrengés rázta meg Törökországot 7,7-es magnitúdóval – jelentette a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-oldalán.

A halálos áldozatok száma percről percre nő. Az ábrán a fekete kör jelöli az új, nagy földrengés epicentrumát, a piros körök a hajnali nagy földrengés utórengéseit mutatják.

A jelentések szerint az újabb földrengés – amely az Amerikai Földtani Intézet szerint 7,5-ös erősségű volt – Törökország délkeleti részét rázta meg, amelynek epicentruma Kahramanmaras közelében volt, amely körülbelül 130 kilométerre fekszik Gazianteptől, ahol az első rengés epicentruma volt.

A törökországi hatóságok egyik tisztviselője közölte, hogy nem utórengésről van szó, hanem a reggelitől teljesen független földmozgásról.

Az újabb természeti csapásnak Kahramanmaras közelében már legkevesebb hetven halálos áldozata van, és az országos katasztrófavédelem legfrissebb információi szerint Törökországban már 2316-ra nőtt a halottak száma, miközben Szíriában 1293-an vesztették életüket, vagyis a hétfői földrengések következtében

összesen már több mint háromezren meghaltak,

és az áldozatok száma még növekszik, miközben a mentők kutatnak a romok alatt. 

Gyászol az egész világ

A hétfő reggeli tragédiát követően a világ vezetői is részvétüket fejezték ki, egyúttal felajánlották segítségüket Törökországnak.

Őszinte részvétem Erdogan elnöknek, a földrengés áldozatainak, valamint a hozzátartozóknak. A sérülteknek mielőbbi felépülést kívánok. Együtt vagyunk Törökországgal a nehéz időszakban, és készek vagyunk segítséget nyújtani, hogy leküzdjék a katasztrófa következményeit

– írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitter-oldalán.

Mellette többek között Narendra Modi indiai miniszterelnök, Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök, Jichák Hercog izraeli elnök, valamint Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója is sajnálatát fejezte ki a történtek után, egyúttal támogatásáról biztosított.

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter közölte, hogy Hollandia kutató- és mentőcsapatot küld Törökországba.

Rendőröket, katonai személyzetet, elsősegélynyújtókat és tűzoltókat is küldünk Hollandiába

– közölte Hoekstra, hozzátéve, hogy megdöbbentette a törökországi és a szíriai pusztító földrengés híre.

Magyarország is üzent

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke közölte, hogy a hétfőn kezdődő háromnapos stratégiai kormányülés első témája a földrengés volt, áttekintették, Magyarország milyen segítséget tud nyújtani Törökországnak. Felveszik a kapcsolatot a török hatóságokkal.

Novák Katalin köztársasági elnök is részvétét nyilvánította, és Erdogannak küldött levelében együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a török népet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán jelentkezett be, és arról beszélt, hogy aggodalommal figyelték az elmúlt órákban a Törökországból érkező híreket, ahol tíz tartományt érintő súlyos természeti katasztrófa, földrengés volt, amelyben több százan meghaltak, több ezren megsérültek, és hatalmas az anyagi kár is.

Természetes, hogy ebben a bajban török barátaink mellett állunk, és segítünk, amiben tudunk

– mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy Pintér Sándor belügyminiszter már felvette a kapcsolatot török kollégájával, és Magyarország kutatásban és mentésben komoly tapasztalatokat szerzett egységeket ajánlott fel Törökország számára, sőt az 50 fős mentő-kutató csapat már készen áll az indulásra.

Magyarok rekedtek Törökországban

A külügyminisztériumnak egyetlen olyan magyar személyről van tudomása, aki a katasztrófa által sújtott területen tartózkodik, vele folyamatosan tartják a kapcsolatot. Szijjártó Péter délután fél 3-kor közölte, hogy a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata Törökországban van, velük a nagykövetség folyamatos kapcsolatban áll, az esti órákban Isztambulból utaznak haza.

Jeleztük a Törökországban tartózkodó magyar állampolgároknak, akik közül 213 jelentkeztek konzuli védelemre, hogy az ország mely területeit ne látogassák. Azt kérem, ha van olyan magyar állampolgár, akiről tudomásuk van, hogy katasztrófa által sújtott területen van, jelezzék!

mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy a győri csapaton kívül a Ferencváros korosztályos futballcsapata is Törökországban tartózkodik, és az együttes a tervek szerinta  hét második felében érkezik haza.

(Borítókép: Khalil Ashawi / Reuters)

Rovatok