Index Vakbarát Hírportál

Baj lehet Vlagyimir Putyin egészségével, orvost hívtak az orosz elnökhöz

2023. február 6., hétfő 07:20

Vlagyimir Putyint állítólag ismét meglátogatták az orvosok, miután az orosz elnök gyengeségre és fáradtságra panaszkodott – állítja a The Sun egy Kreml-közeli forrásra hivatkozva.

A hétvégén az MI6 brit hírszerző ügynökség korábbi vezetője, Sir Richard Dearlove arról beszélt, hogy szerinte Putyin valószínűleg valamilyen betegségben szenved. Az elmúlt hónapokban Vlagyimir Putyin nyolc kilogrammot fogyott – írta meg korábban a The Daily Star, amely forrásként a General SVR Telegram-csatornáját idézte, amelyet a hírek szerint az Orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat volt altábornagya szerkeszt.

A brit bulvármédia többször is írt arról, hogy a Kremlben már legalább egy éve keringenek pletykák arról, amelyek szerint az orosz elnök hasnyálmirigyrákban, Parkinson-kórban vagy esetleg mindkettőben szenved. Most pedig arról cikkeztek, hogy Putyint orvosok keresték fel, miután az államfő állítólag „gyengévé és fáradttá” vált.

Az SVR arról számolt be, hogy Putyin „nem érezte jól magát” a sztálingrádi ostrom évfordulója alkalmából tartott nyilvános eseményeken.

Ez persze nem jelenti automatikusan azt, hogy súlyos betegségben szenved,

de táptalajt jelent azoknak a pletykáknak, hogy valami nincs rendben az egészségével. Azt viszont még a britek is elismerik, hogy ezek csak találgatások, a híreszteléseket eddig még nem sikerült hiteles forrásból megerősíteni.

A Kreml szerint egyenesen hazugság, hogy Vlagyimir Putyin beteg lenne. Dmitrij Peszkov szóvivő többször is határozottan állította, hogy az orosz elnök egészségi állapota rendben van.

Testdublőrt alkalmaz az elnök – vagy mégsem?

A napokban azok a pletykák is felerősödtek, hogy Vlagyimir Putyin testdublőrt használhat, amikor nem akar megjelenni a nyilvánosság előtt. Egy oroszellenes Telegram-csatorna azt állította, testdublőröket helyeztek készenlétbe, hogy szükség esetén helyettesítsék Putyint, miközben az elnök műtéten esik át.

Simone Malik portréművész, aki különleges arcfelismerő tehetséggel bír, most megvizsgálta az orosz elnök jellegzetes vonásait, és azt mondta, szinte biztos, hogy Putyin nem használ testdublőrt. Malik Putyin arcának kulcsfontosságú részeit, köztük az orrát, a füleit és az ajkát vizsgálta meg. A 42 éves nő Putyin múlt heti, a moszkvai Lomonoszov Egyetemen tett látogatására alapozta megállapításait.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2023. február 3-án. Fotó: Pavel Byrkin / AFP)

Rovatok