Index Vakbarát Hírportál

Léggömbügy: észak-koreai objektum hatolt Dél-Korea légterébe

2023. február 6., hétfő 16:13

Észak-koreai léggömb hatolt a hét végén Dél-Korea légterébe Szöul hétfői bejelentése szerint, amelyben hozzátették, hogy a rövid ideig Dél-Korea felett lebegő eszköz nem jelentett fenyegetést.

A dél-koreai védelmi tárca közölte: a léggömb csupán néhány órán át tartózkodott az ország légterében.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség névtelenséget kérő tisztségviselőre hivatkozva azt jelentette, hogy vélhetően meteorológiai léggömbről van szó.

Szöul és Phenjan között régóta ismét feszült a viszony: Észak-Korea tavaly rekordszámú ballisztikus- és cirkálórakéta-tesztet hajtott végre, gyakran egyszerre több rakéta indításával, így az elindított rakéták száma meghaladta a hetvenet.

Phenjan ugyanakkor élesen bírálta az utóbbi hetekben tartott amerikai–dél-koreai közös hadgyakorlatokat, amelyek a kommunista rezsim szerint aláássák a térség stabilitását. December 26-án öt észak-koreai drón hatolt Dél-Korea légterébe.

A dél-koreai hadsereg nem tudta megsemmisíteni a repülő eszközöket, amelyek a rövid közjáték után visszatértek indítási helyükre – írja az MTI.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, egyre feszültebb a politikai helyzet az amerikai és kanadai légtérbe is belépő kínai kémléggömb miatt. Később Kolumbia felett figyeltek meg ismeretlen eredetű léggömböt.

Rovatok