Index Vakbarát Hírportál

Tovább dagad a léggömbbotrány: Kína visszaköveteli a lelőtt roncsokat

2023. február 7., kedd 19:23

A kínai kormány követeli, hogy az Egyesült Államok adja át Pekingnek az amerikai légtérbe tévedt és ott lelőtt kínai meteorológiai léggömb roncsait – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Mao Ning pekingi külügyi szóvivő.

Február elején egy kínai gyártmányú, nagy méretű léggömböt észleltek Kanada, majd az Egyesült Államok egén, amely vélhetően légi felvételeket készíthetett stratégiai fontosságú létesítmények közelében. A Pentagon először úgy döntött, nem lövi le a léggömböt, mert félő, hogy ha lezuhan, komoly sérüléseket is okozhat. Joe Biden üdvözölte is a döntést, de néhány órával később az amerikai védelmi minisztérium megváltoztatta álláspontját, és mégis lelőtték a feltételezett kémléggömböt. 

Kína visszaköveteli a lelőtt roncsokat

„Ez a léggömb nem az Egyesült Államok, hanem a Kínai Népköztársaság tulajdona. A kínai kormány továbbra is határozottan védelmezni fogja törvényes jogait és érdekeit” – jelentette ki Mao Ning pekingi külügyi szóvivő az MTI szerint.

Mao Ning ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a léggömb kizárólag polgári célokat szolgált, és nem jelentett fenyegetést az amerikai nemzetbiztonságra.

A léggömböt, amelyet Washington hírszerző légi eszköznek minősített, amerikai közlés szerint február 4-én lőtték le Dél-Karolina állam fölött.

Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes a hét végén azt mondta, a légi jármű „teljesen véletlenül” jutott be az Egyesült Államok légterébe, és kiemelte, hogy „civil eszközről” volt szó. Emellett azt vetette Washington szemére, hogy akkor lőtték le a léggömböt, amikor az már elhagyta volna a légteret. A pekingi illetékes szerint

az Egyesült Államok ezzel súlyos csapást mért a felek közötti kapcsolatok stabilizálására és fejlesztésére irányuló erőfeszítésekre, amelyekről Hszi Csin-ping kínai elnök és amerikai kollégája, Joe Biden novemberi találkozóját követően döntöttek.

Az ügy miatt elhalasztotta pekingi látogatását Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Rovatok