Index Vakbarát Hírportál

Lángol egy török kikötő a földrengés miatt

2023. február 7., kedd 09:09

A törökországi földrengések következtében tűz ütött ki Iskenderun város kikötőjében, a raktárként használt konténerekben. Fennáll a veszélye, hogy minden hamuvá válik. A legfrissebb hírek szerint nem sikerült megfékezni a tüzet, jelenleg több száz konténer ég.

A dél-törökországi Iskenderun kikötőjében hétfő óta nagy lánggal égnek a konténerek. Úgy tudni, a tűz egyre csak terjed. Több videó is napvilágot látott az esetről.

A felvételeken látható konténereket raktárként használták. A tűz hétfőn a földrengések után keletkezett, és azóta több száz négyzetméterre kiterjedt. A rengések hatására a konténerek összeomlottak, a tüzet még nem sikerült megfékezni. Annak is fennáll a veszélye, hogy a raktár teljesen leég – írja a helyi média.

A legfrissebb hírek szerint több száz konténer ég a törökországi Iskenderun város kikötőjében, és nem sikerül eloltani. „Igen, még mindig minden ég. Hatalmas fekete füstfelhők tanúskodnak róla. A tűz mindenhova átterjedt” – nyilatkozta egy szemtanú.

Iskenderun egy jelentős török kikötőváros a Földközi-tenger keleti részén. Működését a Kahramanmaras tartományban történt földrengések után felfüggesztették.

A The Guardian információja szerint már 4300-nál is több halálos áldozatot követeltek a török–szíriai határtérséget hétfő hajnalban sújtó földrengések. Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársa szerint félő, hogy az áldozatok száma 20 ezernél is több lehet, mivel a tapasztalatok szerint az ilyen erősségű rengések után a halottak száma az első napok adatainak nyolcszorosa is lehet.

Törökország középső részét kedd hajnalban újabb erős utórengés rázta meg, miközben a katasztrófa sújtotta területeken tovább küzdenek a mentőalakulatok a romok alatt rekedt túlélők kiszabadításáért.

(Borítókép: Benoit Tessier / Reuters)

Rovatok