Index Vakbarát Hírportál

Egy nő a romok alatt szülte meg gyermekét, fagyhalál fenyegeti a túlélőket Törökországban

2023. február 7., kedd 17:32

Recep Tayyip Erdogan török elnök három hónapra hirdetett rendkívüli állapotot Törökországban, amelyet másfél napja sújtott rendkívül erős földrengés. Az áldozatokat még mindig mentik a romok alól, egyesek a telefonjukkal próbáltak üzenni a külvilágnak.

Hétfő óta több földrengés is sújtotta Törökországot és Szíriát, a legutóbbi rengés kedd hajnalban volt. A katasztrófa – az eddig beérkezett adatok szerint – több ezer ember halálát okozta, rengeteg embert még mindig keresnek a romok alatt. A rengésben mintegy 11 ezer épület semmisülhetett meg Törökországban és Szíriában. 

A török elnök hétfőn gyászhetet hirdetett a tragédia miatt, most pedig három hónapra rendkívüli állapotot rendelt el a katasztrófa által sújtott területeken, Törökország 10 tartományában. A Bloomberg szerint az intézkedés meggyorsíthatja a mentési és újjáépítési munkálatokat, de a parlamentnek még jóvá kell hagynia az elnök döntését. 

Recep Tayyip Erdogan egyben köszönetet mondott annak a 70 országnak (ezek közt van Magyarország is), amelyek segítséget ajánlottak és küldtek a katasztrófa után.

A Bloomberg arról is beszámolt, hogy az áldozatok közt volt a török parlament egyik tagja. Yakup Tas kormánypárti képviselő Adiyaman tartományban vesztette életét. A hírt a török parlament házelnöke, Mustafa Sentop jelentette be.

Súlyos becslések a halálos áldozatokról

A Bloomberg Economics mindeközben arról közölt adatokat, mekkora terhet jelenthet a tragédia a török gazdaságnak. Becslésük szerint – amelyet részben arra alapoznak, hogy a korábbi földrengéseknél mennyibe került a helyreállítás – a mentési, újjáépítési munkálatok akár Törökország GDP-jének 5,5 százalékát is felemészthetik. Emiatt várhatóan újra kell tervezni az ország egész költségvetését a közeljövőben.

Ami az áldozatok számát illeti, a legfrissebb jelentések szerint több mint 7000 ember halt meg Törökországban és Szíriában. Becslések szerint azonban a halálos áldozatok száma ennek a többszöröse is lehet.

Mint a The Wall Street Journal írja, a U.S. Geological Survey nevű kutatóintézet 10 ezerre becsüli a halálos áldozatok számát, a közvetlen anyagi kár pedig körülbelül egymilliárd dollár lehet. Ennél is sötétebb előrejelzést fogalmazott meg az Egészségügyi Világszervezet, amely (mint korábban írtunk) azzal számol, hogy akár 20 ezer felett is lehet a halálos áldozatok száma. 

A romok alatt szülte meg gyermekét egy nő

Mindeközben Szíriában számoltak be egy tragikus esetről. Mint az Independent írja, a Jenderes nevű településen (amely Aleppó közelében található) egy újszülöttet sikerült kimenteni a romok alól. 

A szülés vélhetően már a földrengés kezdete után indult be a nőnél. Az édesanya és a gyermek többi családtagja azonban nem élte túl a katasztrófát.

A mentésre váró áldozatok hangüzeneteket küldenek

Eközben a BBC arról számolt be élő hírfolyamában, hogy az áldozatok hangüzeneteket, videókat küldenek a hozzátartozóiknak a romok alól, valamint sokszor a telefonjukkal küldik el a tartózkodási helyüket (geolokációjukat), hogy egyszerűbb legyen őket megtalálni és kimenteni.

A BBC helyszíni riportjában arról számoltak be, hogy sok esetben a hozzátartozók idegőrlő helyzettel szembesülnek, ugyanis hiába hallják a helyszínen tartózkodva szeretteik hangját a romok alól, nem tudnak segíteni. A törmelék eltakarításához nagyon sok esetben szükség van munkagépekre is, ezekből viszont csak kevés áll rendelkezésre, ezért kell sok áldozatnak még mindig várnia a mentésre.

Halljuk a hangjukat, de senki sem jön, hogy segítsen (…) Azt mondják, »Mentsetek ki minket«, de nem tudunk segíteni rajtuk

– mondta a BBC-nek az egyik helyi, akinek a szülei ragadtak a romok alatt Hatay városában. Mindeközben Törökországban jelenleg szokatlanul hideg az időjárás, és az éjszakai fagyos idő tovább rontja a romok alatt rekedt emberek túlélési esélyeit.

Nemrég egy magyar szeizmológus azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a földrengéseket előrejelezni nem lehetett ugyan, de számítani viszont lehetett rájuk, és a közeljövőben is lehetnek újabb rengések. Eközben egy Törökországban élő magyar nő is nyilatkozott arról, hogy miként élték meg a katasztrófát.

(Borítókép: Összedőlt lakóház romjai a dél-törökországi Hatay tartományban lévő Iskenderunban 2023. február 7-én. Fotó: Burak Kara / Getty Images)

Rovatok