Index Vakbarát Hírportál

Kizárták az egyházból a lázadó apácákat

2023. február 8., szerda 08:06

A két apácával azt közölték, hogy „nem engedelmeskedtek az egyház parancsának”, mert nem akartak kiköltözni a hétszáz éves kolostorból, mert attól tartottak, hogy a Vatikán azt fel akarja számolni.

A Vatikán kizárt rendjükből két, kolostorban élő apácát, miután nem engedelmeskedtek a felszólításnak, hogy hagyják el a hét évszázados kolostort az olaszországi Amalfi-parton − írta meg a The Guardian.

A Ravello városában „lázadó apácák” néven ismert Massimiliana Panza és Angela Maria Punnackal szombaton hagyta el a Santa Chiara-kolostort, miután Ferenc pápa aláírásával ellátott levelet kaptak, amelyben az egyházfő közölte, hogy felmenti őket „a felszentelésükkor vállalt kötelezettségeik alól”.

Az elmúlt évtizedben a kolostorban és annak zárt közösségében − amely Ravello történelmének egy fontos részét képviseli − mindössze három apáca élt: Panza, Punnackal és Maria Cristina Fiore, egy 97 éves nővér, aki 1955 óta él ott.

Hármójukat arra kérték, hogy költözzenek át egy másik kolostorba vagy zárdába, miután a Vatikán megvizsgálta különböző ingatlanjait, és arra a következtetésre jutott, hogy a Santa Chiara-kolostorban túl kevesen élnek ahhoz, hogy fenntartása indokolt legyen.

Miután elutasították azt a kérést, hogy helyezzenek át több apácát a kolostorba, a nővérek megpróbáltak tárgyalni a Vatikánnal a zárda fenntartásáról. Végül elutasították őket, Panzát és Punnackalt pedig kizárták a kolostorból és az egyházból, amiért ellenálltak az áthelyezésnek. Fiore nővérnek engedélyezték, hogy maradjon, mivel rossz egészségi állapota miatt ágyhoz van kötve, két másik apáca költözött be, hogy el tudják látni.

A Vatikán levelében azt írták, hogy „Panza és Punnackal nem engedelmeskedett az egyház parancsának”.

Ez lényegében büntetés. És mivel Ferenc pápa megerősítette a határozatot, az ellen nincs fellebbezés. Az egyetlen megoldás az lenne, ha kegyelemben részesítené őket. Ha a pápa eltörli ezt a határozatot, az lehetővé teszi számukra, hogy újra az egyház tagjai legyenek

− mondta Fabrio Adernò, az apácák ügyvédje. 

Csalódott a helyi közösség

Panza visszatért családjának otthonába, a Nápoly melletti Nolába, ahová ideiglenesen az Indiából származó Punnackalt is befogadta. A két apáca azért tiltakozott az áthelyezés ellen, mert attól tartottak, hogy a kolostort, amely a szomszédos templommal együtt 1297-ben épült, be fogják zárni.

Hét évszázada élnek ott apácák, és szoros kapcsolatuk van a ravellói közösséggel. Igazi szégyen lenne, ha ennek az egyház véget vetne

− mondta Gino Schiavo, a kolostor megmentésére létrehozott bizottság tagja. 

Schiavo elmondta, hogy a kolostor élete egykor sokkal élénkebb volt, körülbelül 40 apácának és egy óvodának adott otthont.

Gyermekek sok generációja járt oda óvodába. Ez Ravello történelmének egy darabja. Bár már csak három apáca maradt, fontos, hogy megőrizzük. A kolostori élet már nem olyan szigorú, mint évekkel ezelőtt volt, amikor csak akkor láttuk őket, amikor orvoshoz vagy postára mentek. Csalódottak vagyunk és értetlenül állunk a Vatikán döntése előtt, különösen azután, hogy kirúgták ezt a két nővért, csak azért, hogy két másikat költöztessenek be

− mondta.

Rovatok