Index Vakbarát Hírportál

Mostantól III. Károly arcképe van a brit bélyegeken

2023. február 8., szerda 13:26

A jelenleg közforgalomban lévő összes brit postabélyegen a hagyományoknak megfelelően a néhai királynő profilból készült, koronát viselő portréja látható. A jelenlegi változat még 1967-ben készült.

A brit királyi posta szerdai bejelentése szerint az első és másodosztályú postaforgalmi bélyegeken április 4-től jelenik meg a király ugyancsak profilból készült portréja, de III. Károly – édesanyjával és néhai nagyapjával, az 1952-ben elhunyt VI. György királlyal, II. Erzsébet királynő édesapjával ellentétben – nem visel koronát és más királyi jelképeket − közölte az MTI. 

Az új bélyegekre kerülő portrét a király személyesen hagyta jóvá.    

David Gold, a Royal Mail külkapcsolati igazgatója szerdán a BBC brit közszolgálati médiatársaságnak elmondta: III. Károly külön kérése volt, hogy a postai bélyegekre kerülő portréja egyszerű legyen, és ne ábrázoljon semmilyen királyi jelképet, díszítést.    

III. Károly király a hetedik olyan brit uralkodó, akinek arcképe a brit postai bélyegeken látható. Elsőként Viktória királynő portréja került a bélyegekre, egy olyan arcmás felhasználásával, amely a néhai uralkodó 15 éves korában készült.    

Viktória 1901-ben, 81 esztendősen halt meg 63 évnyi uralkodás után, de a brit postabélyegeken haláláig a tizenéves korában készült portré szerepelt.    

A jelenlegi uralkodó portréját ábrázoló új fontbankjegyeket a Bank of England már decemberben bemutatta.    

A forgalomban lévő, angliai és walesi kibocsátású 5, 10, 20 és 50 fontos bankók előoldalán II. Erzsébet portréja látható. Az idén 75 esztendős III. Károly király arcmásával nyomtatott bankjegyek forgalmazása 2024 közepén kezdődik.

Rovatok