Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Az amerikaiak belefáradtak abba, hogy hülyének nézik őket

2023. február 8., szerda 10:45

Joe Biden elnök kedden a képviselőház üléstermében tartott hagyományos évértékelő beszédének (State of the Union) üzenete a hamisítatlan optimizmus volt − még úgy is, hogy a republikánus képviselők közül sokan nyíltan ellenségesek voltak vele szemben.

Joe Biden mosolyogva, találó riposztokkal válaszolt a képviselőház republikánusainak többszöri heccelésére, ami találóan illusztrálta elnöki tevékenységét, és előrevetítheti azt, hogy valószínűsíthetően jelölteti magát 2024-ben − írta meg a CNN

Az újraválasztásért való indulás bejelentésének próbafutamának tekintett beszédében Biden elismeréssel nyilatkozott az első két év alatt elért eredményekről, miközben hangsúlyozta, hogy a munka még nem ért véget. Szembenézett az olykor engedetlen republikánusokkal, akikkel a pódiumról élénken vitatkozott a kiadáscsökkentésekről. Régóta ez volt az elnök legenergikusabb szereplése. 

A beszéd a középosztály megerősítésén alapuló populizmus jegyében hangzott el − ez Biden régi vesszőparipája, de most egy politikai jövője szempontjából kulcsfontosságú pillanatban.

Az elmúlt négy évtized gazdasági problémái közepette a kormányok túl sok embert hagytak hátra, vagy kezeltek úgy, mintha láthatatlanok lennének. Talán éppen ön az, aki otthon nézi a beszédemet. Azon tűnődik, vajon létezik-e egyáltalán még olyan út, amelyen ön és gyermekei továbbléphetnek. Ezt én megértem

− fogalmazott.

Biden először beszélt úgy a kongresszus előtt, hogy annak nincs mindkét háza a demokraták kezében. A republikánus képviselők több alkalommal reagáltak mondandójára heves ellenvetésekkel. 

Házelnök úr, nem akarom tönkretenni a hírnevét, de abban reménykedek, hogy tudunk közösen dolgozni. Republikánus barátaimnak üzenem, hogy ha az előző kongresszusban együtt tudtunk dolgozni, akkor nincs okunk arra, hogy ne tudnánk együtt dolgozni ebben is

– kezdte beszédét Biden.

Az elnök a konkrét intézkedéseket hangsúlyozta

Ha van egy politikai rejtély, amelyet Biden tanácsadói sürgősen meg akarnak oldani, akkor az az, hogy miért hiszi olyan sok amerikai, hogy az elnök olyan keveset ért el. Minden jel szerint Biden olyan nagyszabású, történelmi jelentőségű jogszabályokat fogadott el, amelyek átalakíthatják az amerikai gazdaságot. De a közvélemény-kutatások szerint a nagy többség nem így gondolja.

Biden azt remélte, hogy beszédében áthidalja ezt a szakadékot, megmutatja, hogy törődik azzal, ami az amerikaiakat érdekli, és megnevezi azokat a problémákat, amelyeket meg akar oldani.

A Fehér Ház úgy véli, hogy a nagyon konkrét kérdésekre – mint például a fogyasztói árakon lévő felesleges járulékok megszüntetése vagy a technológiai cégek megfékezése − összpontosítva a politikát különösebben nem követő amerikaiakat is sikerül megcélozni.

Beszédében kitért a fogyasztókat bosszantó, mondvacsinált kiadásokra, mint a légitársaságok poggyászdíjai és a szállodai számlák apró betűs részei.

Az amerikaiak belefáradtak abba, hogy hülyének nézik őket

− mondta, felsorolva a gyakori sérelmek litániáját.

Biden és csapata, úgy tűnik, tisztában van azzal, hogy az emberek számára nem elég, ha csak azt mondják, hogy javul az életük − ezt valóban érezniük kell. Az elmúlt két évben Biden segítségével elfogadott számos intézkedés még mindig a végrehajtási fázisban van, így hatásuk egyelőre megfoghatatlan.

Úgy tűnt, hogy Biden ezt elismerte, amikor sürgette a törvényhozókat, hogy szavazzák meg az inzulin árplafonját − ez a kedvezmény még mindig nem lépett hatályba.

Nem mindenki viselkedett felnőttként

A beszéd előtt a képviselőknek kiküldött tájékoztatókban mindkét párt hangsúlyozta, hogy a kongresszus tagjai „viselkedjenek felnőttként”. Ezt azonban a kongresszus nem minden tagjának sikerült megszívlelnie. 

Az első 45 percben nyugodt volt a hangulat, de amikor Biden elkezdte a republikánusokat a társadalombiztosítást megnyirbáló terveik miatt bírálni, ez megváltozott. Vádjai provokálták a republikánusokat, akik többször bekiabálásaikban hazugnak nevezték az elnököt.

Ez önmagában nem volt példa nélküli. Ami ezután történt, az inkább: Biden belement a vitába, és válaszolt az őt heccelőknek. 

Élvezem a beszélgetést

− mondta. 

Kevin McCarthy képviselőházi házelnök korábban megígérte, hogy tisztelettel fog viselkedni Bidennel − és erre buzdította republikánus kollégáit is. Ez nem volt könnyű feladat, tekintve, hogy milyen alacsony a támogatottsága a saját frakciójában.

Amikor olyan törvényhozók, mint Marjorie Taylor Greene georgiai képviselő, félbeszakították Bident, McCarthy hallgatott − de a tekintete magáért beszélt.

Ezt megírni sem lehetett volna jobban

− mondta az egyik fehér házi tisztviselő. 

A fókuszban: Kína

Biden beszédének előkészített szövegében már jóval azelőtt szerepelt az ország, hogy egy feltételezett kémléggömb az amerikai légtérbe hatolt volna. Ez az incidens azonban még jobban kiemelte az elnök üzenetének a Pekinggel való versengést.

Biden és csapata úgy véli, hogy a Kína elleni fellépés azon ritka területek egyike, ahol kétpárti támogatásra találhat. Ezen a téren némi sikert ért el az amerikai félvezetőgyártás fellendítését célzó törvény tavalyi elfogadásával.

Félreértés ne essék: ahogy azt a múlt héten világossá tettük, ha Kína fenyegeti a szuverenitásunkat, akkor cselekedni fogunk országunk védelmében. És ezt meg is tettük

− mondta Biden a beszédében.

A körülötte lévő emberek szerint Biden érzékeny azokra a vádakra, hogy túl gyenge kézzel bánik Kínával, miközben a világ legfontosabb kétoldalú nemzetközi kapcsolatának stabilizálására törekszik.

A republikánusok fiatalítanának

A Republikánus Párt részéről Biden beszédére Sarah Huckabee Sanders arkansasi kormányzó válaszolt, aki 40 évével az ország legfiatalabb kormányzója. Feleannyi idős, mint az elnök; egyértelműen azért választották őt, hogy egy másik vezetői generációt állítsanak szembe Bidennel.

Részben azért, mert nem volt közönsége, részben pedig azért, mert Biden energikusan provokálta a republikánusokat, beszéde sokkal visszafogottabb volt, mint az unió helyzetéről szóló beszéd. A Little Rock-i kormányzói kúriából elmondott szöveg inkább egy borús figyelmeztetés volt a demokrata politikával szemben, amelyet „őrültnek” tartott, és ezt a jelzőt háromszor is használta.

A választóvonal Amerikában már nem a jobb- és a baloldal között húzódik. A választás a normális és az őrült között van

− mondta. 

Azzal vádolta a Biden-kormányt, hogy „jobban érdeklik a fantáziák, mint a valóság, amellyel az amerikaiaknak nap mint nap szembe kell nézniük”, és erősen támaszkodott a kultúrharc kérdéseire, amelyeket állítása szerint „nem pártja kezdett el, és soha nem is akart megvívni”.

És bár hivatkozott arra, hogy a Fehér Házban Donald Trump sajtótitkáraként dolgozott, nem emelte ki a volt elnökkel való kapcsolatát.

Ehelyett generációváltásra szólított fel − amely éppúgy vonatkozhat a demokratákra és Bidenre, mint a republikánusokra és Trumpra.

Itt az ideje, hogy egy új generáció vezessen. Ez a mi pillanatunk. Ez a mi lehetőségünk

− mondta.

(Borítókép: Joe Biden. Fotó: Jacquelyn Martin / Pool / Reuters)

Rovatok