Index Vakbarát Hírportál

A turistaparadicsom repülőterén fogták el a szökésben lévő olasz maffiózót

2023. február 8., szerda 17:40

Az indonéz rendőrség Bali szigetén elfogott egy kábítószer-bűncselekmények miatt körözött, hét éve szökésben lévő olasz maffiózót – közölte szerdán az MTI az olasz hatóságok nyomán.

A 32 éves Antonio Strangio, akit az olasz csendőrség közreműködésével a turisták kedvelt úti céljának számító Balin, a Ngurah Rai nemzetközi repülőtéren vettek őrizetbe, a hírhedt calabriai ’ndrangheta bűnszervezet San Luca klánjának tagja.

Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet által is vörös jelzéssel körözött férfi olaszországi szökése nyomán 2016 óta Ausztráliában élt, és éppen onnan érkezett repülőn, amikor február 2-án sikerült elcsípni. Strangiót egyebek mellett kábítószerek előállításával és csempészésével vádolják. Olasz–ausztrál kettős állampolgárságának köszönhetően eddig el tudta kerülni kiadatását.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök üdvözölte a történteket, és felidézte, hogy mindössze néhány hete sikerült kézre keríteni Matteo Messina Denaro maffiavezért, aki álnéven élt Szicílián. Múlt héten a franciaországi Saint Étienne-ben elfogták a 2006 óta szökésben lévő Edgardo Grecót, akit egy 1991-es kétrendbeli gyilkosság miatt életfogytiglani börtönre ítéltek, és európai elfogatóparancs alapján körözést adtak ki ellene. A kormányfő kiemelte, hogy a szervezett bűnözés elleni harcot továbbra is kormánya egyik kiemelt feladatának tekinti.

Strangio letartóztatásával 42-re emelkedett az elmúlt három évben szerte a világban elfogott olasz szökevények száma. A  ndrangheta a világ egyik legbefolyásosabb maffiája. Meghatározó szerepet játszik a nemzetközi kábítószer-kereskedelemben, de fegyverkereskedelemből, pénzmosásból és korrupcióból is származnak bevételei.

Rovatok