Index Vakbarát Hírportál

Megvan Kína válasza az országban előálló válsághelyzetre

2023. február 8., szerda 12:10

A világ legnépesebb országában csökkent a termékenységi ráta, ami demográfiai válságot vetít előre. Peking válaszul ingyenes termékenységi kezelést kínál az állampolgároknak a nemzeti biztosítási rendszer keretében, a döntéshozók ezzel próbálják megfordítani a születési ráta zuhanását.

Az állam kiterjeszti az egészségbiztosítási fedezetet, hogy segítsen a fogantatással próbálkozó családok költségeinek viselésében, írja a CNN. Az új fedezet mások mellett magában foglalná a mesterséges termékenyítési, más néven asszisztált reprodukciós technikákat (ART). A leggyakrabban végzett ART-eljárás az in vitro fertilizáció (IVF), magyar nevén lombik bébi eljárás.

A kormányzat Kína csökkenő népességét a nemzeti fejlődés egyik legnagyobb akadályának nevezte, és hangsúlyozta, hogy már korábban is felvették a fedezetbe a peteérést kiváltó gyógyszereket, hogy segítsenek „csökkenteni a meddőség okozta terheket”.

A kiterjesztett lefedettség része a kínai hatóságok szélesebb körű kísérletének, hogy több embert vegyenek rá a házasságkötésre és a gyermekvállalásra.

Kína népessége 60 év óta először csökkent, az országos születési ráta rekordalacsonyra, 6,77 születésre zsugorodott 1000 főre vetítve. A 2022-es népesség – 1,4118 milliárd – 850 ezerrel csökkent 2021-hez képest. Kínában sok szülő a bizonytalan gazdasági helyzettel magyarázza, miért nem vállal egynél több gyereket.

Kína évtizedekkel ezelőtt bevezette az „egy gyermek” politikát a túlnépesedéstől való félelem közepette, de 2015-ben úgy döntött, hogy eltörli azt, mivel a gyorsan öregedő népesség és a csökkenő munkaerő kezdte veszélyeztetni a gazdasági és társadalmi stabilitást.

Az állam kezdetben legfeljebb két gyermek vállalását engedélyezte a pároknak, de később tovább lazította a politikát, és három gyermek vállalását tette lehetővé.

A kínai hatóságok emellett a nem házas szülőktől született gyermekek születésének nyilvántartásba vételére vonatkozó korlátozások megszüntetésére is készülnek egy olyan országban, ahol a hajadon anyák gyakran megbélyegzéssel szembesülnek.

(Borítókép: idős férfi az unokájával Pekingben 2023. január 15-én. Fotó: Tingshu Wang / Reuters)

Rovatok