Index Vakbarát Hírportál

Magyarországra látogat az Egyesült Államok egyik legfontosabb tisztviselője

2023. február 9., csütörtök 09:12

Magyarországra látogat Samantha Power, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) vezetője – jelentette be az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége.

Mint írták, Samantha Power február 9-én és 10-én tesz látogatást a fővárosban azért, hogy „tovább építse az Egyesült Államok és a magyar emberek között rég fennálló kapcsolatot”. Hozzátették, az USAID a közelmúltban több közép-európai országban, köztük Magyarországon is újraindította tevékenységét,

ahol a jogállamiság védelmén, a demokratikus intézmények, a civil társadalom, valamint a független média megerősítésén dolgozó, független magyar partnerszervezeteket támogat.

Érdekesség, hogy a nagykövetség bejelentése alapján semmilyen jele nincs annak, hogy az amerikai kormány egyik legfontosabb szervének számító USAID vezetője Budapesten találkozna a magyar kormány bármely képviselőjével. 

A közleményben ugyanis mindössze annyit írtak: „Látogatása során Samantha Power találkozik a magyar civil társadalom képviselőivel, független újságírókkal, Magyarország jövőjét építő fiatalokkal és az amerikai nagykövetség munkatársaival, akik azon dolgoznak, hogy elmélyítsék az Egyesült Államok és a magyar emberek közötti partnerséget és együttműködést.”

A USAID-ről

A J. F. Kennedy elnöksége idején, 1961-ben létrehozott USAID napjainkban az amerikai kormányzat külföldi programokra szánt forrásainak több mint a felét kezeli, amivel a világ egyik legnagyobb szervezetének számít a maga nemében.

A 2023-as évben a költségvetésük várhatóan mintegy 60,4 milliárd dollár lesz.

A szervezet honlapján azt írták, hogy ebből az összegből számos különböző területen támogatnak programokat, a korrupció elleni küzdelemtől kezdve a nőjogi kérdéseken át a közép-amerikai migrációt kiváltó okok kezeléséig bezárólag.

(Borítókép: Samantha Power 2021-ben. Fotó: Greg Nash-Pool / Getty Images)

Rovatok