Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz EP-képviselői szerint alkalmatlanná vált pozíciójára a zöldpárti politikus

2023. február 9., csütörtök 20:25

„Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti európai parlamenti képviselő Magyarországot érintő példátlanul durva, botrányos kijelentése miatt alkalmatlanná vált az EP magyarországi jelentéstevői posztjára” – jelentette ki Gál Kinga és Deutsch Tamás, a Fidesz két EP-képviselője csütörtökön Roberta Metsola EP-elnöknek írt közös levelében.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke és Deutsch Tamás, a képviselőcsoport vezetője az MTI-hez is eljuttatott levélben emlékeztetett rá: Gwendoline Delbos-Corfield kedden a Budapest és Brüsszel önkormányzata által szervezett Városok a jogállamiságért című brüsszeli konferencián sajtóbeszámolók szerint nem kevesebbet állított, mint hogy „a magyar kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak”.

A konferencián Gwendoline Delbos-Corfield egyebek mellett úgy vélekedett: „Ma Magyarország konkrét veszélyt jelent. (…) Először is azért, mert van egy hely, Budapest, ahol az orosz befolyás továbbra is létezik. (…) Évek óta tudjuk, hogy a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak.”

A politikus később már azt mondta, hogy pontatlanul fogalmazott, és semmilyen konkrét bizonyítéka nincs a kijelentéseire, az ügyről itt írtunk bővebben.

Gál Kinga és Deutsch Tamás azt írta: az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatos állásfoglalásaiban már eddig is számtalan példa áll rendelkezésre az ideológiailag elfogult, a valósággal köszönőviszonyban sem lévő rágalmakra és hazugságokra.

„Kirívóan otromba rágalom és a politikai dilettantizmus eklatáns példája”

Mindeddig példátlan és a politika játékszabályain messze túlmutató diplomáciai és biztonságpolitikai botrány egy NATO- és EU-tagországról nyilvános eseményen azt a rágalmat, hazugságot állítani, hogy egy háborút folytató ország számára szivárogtat. Ennél gyalázatosabb vérvád nem fogalmazható meg a közéletben

– hangsúlyozták, majd hozzátették: az esetet tovább súlyosbítja, hogy a konferencia másnapján az érintett maga volt kénytelen elismerni, hogy valótlan kijelentést tett.

A levélírók úgy látják, a fenti eset egy olyan „kirívóan otromba rágalom és a politikai dilettantizmus eklatáns példája”, amely nem maradhat következmények nélkül. Az Európai Parlament többé nem lehet egy következmények nélküli intézmény – húzták alá az MTI szerint.

„Tekintettel arra, hogy Delbos-Corfield botrányos kijelentésével nyilvánvalóan méltatlanná és alkalmatlanná vált az EP magyarországi jelentéstevői posztjára, kezdeményezzük a képviselő azonnali hatállyal történő leváltását a tisztségről” – írták a magyar EP-képviselők.

Rovatok