Index Vakbarát Hírportál

Szlovák politikus: Orbán Viktor téved, mi a Nyugat része vagyunk

2023. február 9., csütörtök 08:23

Frantisek Sebej volt szlovák parlamenti képviselő és pszichológus egy interjúban azt nyilatkozta, Orbán Viktor tévesen gondolja, hogy Magyarországnak egyensúlyoznia kell a Kelet és a Nyugat közt. Szerinte egyértelmű, hogy a régió országai a Nyugathoz tartoznak.

A magyar–szlovák vegyes párt, a Most–Híd korábbi országgyűlési képviselője a szlovákiai Napunk című lapnak beszélt arról, hogy – mint nemrég, egy hónapja kiderült – Orbán Viktor regionális középhatalmat szeretne csinálni Magyarországból.

„Orbán Viktor elvesztette a kapcsolatát a valósággal, és mítoszok, tévelygések vezetik. Túlértékeli Magyarország súlyát és lehetőségeit. Lényegében feladta Magyarország EU- és NATO-irányultságát, és valamiféle alternatív modellt és világot igyekszik létrehozni” – mondta erről a politikus, aki szerint mindez kockázatot jelent a magyaroknak és szomszédjaiknak is.

Amit Orbán felrajzolt Magyarország számára, nem reális, és mitológia által vezérelt terv.

– tette hozzá a Napunknak nyilatkozó politikus, majd nem sokkal később azzal folytatta, hogy Orbán Viktor szerinte elfelejtette a magyar történelmet akkor, amikor „olyan politikai szövetségest talált magának, mint Oroszország, mellyel Magyarországnak egyetlen pozitív tapasztalata sincs”.

Frantisek Sebejt ezután arról is kérdezték, hogy vajon nemcsak Magyarországon, hanem Szlovákiában is sokan gondolják-e, hogy az országnak középen kell maradnia Kelet és Nyugat közt. A politikus azt mondta, Szlovákiában már a 19. század óta „hangoztatják ezt a szláv összetartozást és pánszlávista tévelygést, valamint Szlovákia középen állását”, de akik erről beszélnek, azok mégiscsak kisebbséget alkotnak.

„Bármilyen optikával nézzük is Szlovákiát és Magyarországot, történelmünk a Nyugat történelmének része. Sőt a történelem jó részében Ukrajna – legalábbis a középső és nyugati része is – a Nyugat történelmének része.

Ha az elmúlt ezer évet nézzük, nekünk semmi közünk a Kelethez, sem Szlovákiának, sem Magyarországnak. Minket a Nyugattal egyebek mellett az évszázadokig tartó harcunk köt össze az iszlám terjeszkedéssel. És ha a civilizációs jegyekre nézünk, melyek ott vannak az építészetünkben, vagy mondjuk a vallástörténetünkben, mi nem tartozunk a Kelethez, és nincs valamiféle hídszerepünk sem. Mi a Nyugat része vagyunk

– szögezte le a politikus. 

„Sok mindenkinek az idegeire megy már”

Frantisek Sebej a Visegrádi Négyek körében tapasztalható konfliktusokról azt mondta, kizárólag Orbán Viktor hibája lesz, ha ez a regionális együttműködés szétesik.

„Mikor 1998 után igyekeztünk behozni az integrációs hátrányunkat, épp Magyarország volt az, mely hihetetlenül nagy mértékben segített nekünk […] Akkor egész máshogy működött a V4. Volt közös cél, úgy hívták, hogy Európai Unió. Most, hogy úgy tűnik, a szétesés szélén van a V4, annak köszönhető, hogy Magyarország saját erőfeszítéseinek köszönhetően kerül mellékvágányra” – fogalmazott.

Hozzátette, szerinte Orbán Viktor azért viccelődött az EU-ból való kilépéssel, mert Magyarországon „igyekszik felszámolni a sajtószabadságot, korrupt kleptokráciát épített, ez pedig természetesen nem kompatibilis az Európai Unió környezetével”. Könnyen lehet azonban, hogy mindezt az EU elégeli meg, és egyszer azt mondják neki, hogy akkor Magyarországon távozzon az unióból.

Sok mindenkinek az idegeire megy már, amit csinál, de az EU-nak nincsenek erre mechanizmusai. A briteknek is komoly munkájuk volt abban, hogy végül távoztak. Azonban a világ és az európai struktúrák is folyamatos mozgásban vannak […]. Előbb vagy utóbb valaki felteszi a kérdést: ha közvetlen konfliktusba kerülnénk Oroszországgal, milyen szövetséges lesz Orbán Viktor? Megbízható? Mert egyelőre nem így tűnik

– mondta Frantisek Sebej az interjúban.

A politikus azt is hozzátette, szerinte „az orosz propaganda ismételgetése” az, amikor a magyar kormány azt mondja, hogy a szankciók nem működnek, vagy hogy az Ukrajnának szállított fegyverszállítmányokkal eszkalálják a háborút. „Vagy hogy a több mint 90 éves Soros György bármilyen hatással lenne arra, ami Európában vagy Magyarországon történik. Ezek tévelygések.” 

Arra a kérdésre, hogy szerinte Orbán Viktornak „mi lehet az oka arra, hogy minden történelmi tapasztalat, minden szövetségi tagság ellenére az orosz propagandát erősíti?”, a politikus azt mondta, úgy véli, hogy a miniszterelnök egyszerűen „még gazdagabb akar lenni, és még többet akar a környezetének is, ezt pedig könnyebben érheti el az európai környezeten kívül, mely olyan kitartóan ragaszkodik a szabályokhoz”.

Más motívumot nem látok, a tetteinek másként nincs értelme

A politikus az interjú végén arról is beszélt, hogy a régió országainak belpolitikáját nagyban befolyásolhatja majd az, hogy miként végződik az orosz–ukrán háború. „Ha Putyin sikeres lesz, ötödik hadoszlopai megerősödnek, és ennek hatása lesz a választásokra is, aminek nem lesz jó vége. Másrészt, ha Ukrajna lesz sikeres, ha a Nyugat felhagy a habozással, és megad mindent nekik, amire szükségük van, hogy kiszorítsák az oroszokat, van belpolitikai remény Szlovákia és Magyarország számára is” – fogalmazott.

(Borítókép: Frantisek Sebej 2012-ben. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok