Index Vakbarát Hírportál

Brit miniszter: Egy k***szott vadászgépet sem tudunk adni Ukrajnának

2023. február 9., csütörtök 11:41

Az Egyesült Királyságban tárgyalások zajlanak arról, hogy tudnának-e modern vadászgépeket adni Ukrajnának, és ha igen, akkor mennyit. A brit kormánytagok többsége állítólag azt szeretné elérni, hogy ne csak ők, hanem a többi nyugati ország is adjon át gépeket. Az egyik miniszter viszont állítólag azt mondta, hogy nem tudnak (vagy akarnak) vadászgépeket adni Ukrajnának.

Mint írtuk, szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnökkel és III. Károly királlyal találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A találkozón Zelenszkij vadászgépeket kért a britektől, Sunak pedig felkérte Ben Wallace brit védelmi miniszterét, hogy vizsgálja meg, a brit légierő (RAF) tudna-e Typhoon típusú vadászgépeket adni Ukrajnának. 

Rishi Sunak szerda este még annyit mondott, hogy jelenleg is tárgyalások folynak a vadászgépek átadásáról, és „semmi sincs kizárva” ezzel kapcsolatban. Az inews brit portál azonban kormányzati körökből úgy értesült, hogy a brit kormány sem biztos abban, hogy a vadászgépek átadásával megváltoztathatják a háború kimenetelét,

MÉGIS ÁTADHATJÁK A GÉPEKET AZÉRT, HOGY HOSSZÚ TÁVON NÖVELJÉK UKRAJNA ÖNVÉDELMI KÉPESSÉGEIT AZ OROSZOKKAL SZEMBEN.

Az inews forrása szerint a britek célja az is lenne, hogy a gépek átadásával példát mutassanak, és rábírják a többi nyugati hatalmat is arra, hogy ők is adjanak vadászgépeket Ukrajnának (ahhoz hasonlóan, amint a brit Challenger tankok küldetését jelentették be még a Leopardok és az Abramsek küldéséről szóló döntések előtt). 

A kormányban azonban a brit portál értesülése szerint vannak olyan szkeptikus hangok is, amelyek ellenzik a vadászgépek átadását. A kormány egyik, meg nem nevezett minisztere azt nyilatkozta a portálnak erről:

Egy k***szott vadászgépünk sincs, amelyet át tudnánk adni.

Mégis átadhatják a gépeket 

Az inews megjegyezte, hogy a brit légierőnek több mint 130 Typhoon vadászgépe van, amelyek közül harmincat 2025-ben terveznek kivonni a forgalomból. A teljesített repülési idejüket figyelembe véve azonban ezek a gépek még valójában alkalmasak lesznek a szolgálatra 2025 után is, tehát elképzelhető, hogy ezeket átadják Ukrajnának, ha megszületik a döntés.

Hozzátették azt is, az ukrán pilóták kiképzése ezeknek a vadászgépeknek a használatára több hónapot vehet igénybe. Ahhoz pedig, hogy a britek átadják a gépeket, valószínűleg szükség lesz arra, hogy a többi nyugati állam (ezen belül minimum az amerikaiak és a németek) is elkötelezzék magukat ugyanebben az ügyben. Amennyiben pedig megszületik a döntés, akkor mindez a brit költségvetés több száz millió fontjába kerülhet – írta a portál.

Joe Biden amerikai elnök legutóbb még határozottan ellenezte azt, hogy F–16-os vadászgépeket küldjenek Ukrajnának – ennek ellenére könnyen lehet, hogy előbb-utóbb átadják a gépeket. Jurij Szak ukrán katonai tanácsadó például már két hete is azt mondta a vadászgépekről beszélve:

Először nem akartak nehéztüzérséget adni, aztán mégis adtak. Nem akartak HIMARS-rakétarendszereket adni, aztán mégis adtak. Nem akartak harckocsikat adni, most harckocsikat adnak nekünk. A nukleáris fegyverektől eltekintve nincs olyan eszköz, amelyet ne kaphatnánk meg.

Az inews egy névtelenséget kérő washingtoni forrásból is úgy értesült, egyelőre semmi sem biztos a vadászgépek ügyében, de a vélemények „határozottan abba az irányba” mozognak, hogy át kell adni az F–16-osokat is Ukrajnának. „A tábornokok egyre gyakrabban hozakodnak elő a témával, és azzal érvelnek, hogy ha harckocsikat tudunk adni sok szövetségesünkkel együtt, akkor ugyanezt meg tudjuk tenni a vadászgépekkel. Végső soron ezek is csak egy újabb eszközt jelentenek” – mondta a forrás.

A háború csütörtöki fejleményeit élőben közvetítjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép:  Maja Hitij / Getty Images)

Rovatok