Index Vakbarát Hírportál

A nem mexikói bevándorlók Mexikóba küldését fontolgatja a Biden-kormány?

2023. február 9., csütörtök 21:20

A Biden-kormányzat két belbiztonsági tisztviselője szerint a nem mexikói migránsok Mexikóba való kitoloncolását fontolgatja, hogy megfékezze az USA déli határára irányuló migrációs hullámot.

Hivatalba lépése óta küzd Joe Biden elnök az amerikai–mexikói határon egyre növekvő számú menekülttel, amit a republikánusok folyamatosan kritizálnak, egyes demokraták pedig aggódnak a kialakult helyzet miatt – írja a CNN.

Az emberáradat kezelése érdekében a kormányzat a Trump-korszak egyik Covid–19-es szabályozására támaszkodott, hogy bizonyos, az amerikai–mexikói határon várakozó bevándorlókat visszafordítson. Azonban a koronavírus-intézkedések lejárata miatt rengetegen aggódnak a jövőt illetően.

A jövőt illető terv, amelyről először a The Washington Post számolt be, a „gyorsított kitoloncolás” néven ismert eljárást alkalmazná, és mivel Mexikó a már említett korlátozás alapján és korábban a Trump-korszak „Maradj Mexikóban” elnevezésű határpolitikája alapján is fogad migránsokat, kézenfekvőnek tűnhet a menekültek Mexikóba küldése. A tisztviselők szerint az USA és Mexikó közötti tárgyalások folyamatban vannak.

A CNN megkereste a belbiztonsági minisztériumot, hogy kommentálja a hírt, a kormányzat egyik tisztviselője pedig cáfolta a híreket. „Hamisak azok a hírek, amelyek szerint a nem mexikóiak tömeges kitoloncolását fontolgatjuk Mexikóba” – mondta a tisztviselő.

„Arra összpontosítunk, hogy továbbra is szorosan együttműködjünk a mexikói kormánnyal a sikeres határrendészeti tervünk végrehajtása érdekében. Ez a terv máris azt eredményezte, hogy két éve a legalacsonyabb a határátlépések száma a határátkelőhelyek között.”

Az Egyesült Államok az évek során gyakran kért segítséget Mexikótól az észak felé tartó migránsok hulláma miatt. A múlt hónapban Biden Mexikóba látogatott, és elismerését fejezte ki Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnöknek, amiért befogadta a jelenlegi, koronavírus-járványban született szabályok alapján visszautasított migránsokat.

Rovatok