Index Vakbarát Hírportál

Példátlan, ami most a brit politikatörténetben történt

2023. február 9., csütörtök 14:06

A modern brit politikatörténetben példátlan módon a harmadik helyen végezne jelenleg egy parlamenti választáson a kormányzó Konzervatív Párt – derült ki egy csütörtökön ismertetett országos felmérésből.

Az MTI szerint a Find Out Now közvélemény-kutató cég és az Electoral Calculus nevű adatelemző szakértői testület közös – különösen nagy, 28 ezer fős választói csoport bevonásával elvégzett – vizsgálata kimutatta, hogy

A JELENLEGI LEGNAGYOBB ELLENZÉKI ERŐ, A MUNKÁSPÁRT A SZAVAZATOK 49 SZÁZALÉKÁRA SZÁMÍTHATNA, MIKÖZBEN A KONZERVATÍVOKRA A VÁLASZTÓK ALIG 23 SZÁZALÉKA VOKSOLNA.

A brit választási rendszer alapján ez azt jelentené, hogy a Munkáspárt a londoni alsóház 650 képviselői helyéből 509-et szerezne meg, a konzervatív frakció létszáma ugyanakkor a mostani 365-ről 45-re zuhanna. Ennél még a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) is több alsóházi mandátumhoz jutna: a Skócia függetlenségére törekvő SNP a felmérés szerint 50 képviselővel alakíthatna új frakciót a londoni alsóházban.

Az SNP ezzel átvenné a második helyet − amely jelenleg a Munkáspárté −, és az SNP alsóházi frakcióvezetője, Stephen Flynn kapná meg az ellenzék vezetőjének hivatalos címét, amely a mindenkori második legnagyobb alsóházi pártcsoport vezetőjét illeti meg.

A kormánytagok is elveszítenék a mandátumukat

A felmérés adataiból egy-egy képviselői helyre levezetett becslés szerint a konzervatív párti kormány

15 tagja is elveszítené alsóházi mandátumát – köztük Rishi Sunak miniszterelnök, James Cleverly külügyminiszter és Suella Braverman belügyminiszter is.

A volt kabinettagok közül kimaradna az új parlamentből két egykori miniszterelnök, Boris Johnson és Liz Truss, valamint az előző pénzügyminiszter, Kwasi Kwarteng is.

A 2010 óta kormányon lévő Konzervatív Párt megítélését rendkívüli mértékben rontotta az a hatalmas piaci felfordulás, amely az előző miniszterelnök, Liz Truss kormánya által előterjesztett átfogó − a piaci szereplők által finanszírozhatatlannak ítélt −, 45 milliárd fontos adócsökkentési program okozott. Truss október 20-án lemondott, miután az alsóházi tory frakció a soron kívüli jegybanki beavatkozást is igénylő piaci vihar nyomán ellene fordult.

Liz Truss elődje, Boris Johnson is botrányos körülmények között távozott a Konzervatív Párt és a kormány éléről tavaly nyáron, miután kiderült, hogy a koronavírus-járvány idején – a saját kormánya által elrendelt korlátozásokat is megszegve – különböző összejöveteleken, partikon vett részt a Downing Streeten, és a rendőrség ezért megbírságolta.

Johnson volt a modern brit politikatörténetben az első olyan miniszterelnök, akit hivatali ideje alatt elkövetett jogi kihágás miatt hatósági szankcióval sújtottak.

Rovatok