Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor sem tapsolta meg Zelenszkijt Brüsszelben

2023. február 9., csütörtök 14:59

Csütörtökön kezdődött az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülése Brüsszelben. A legutóbbi, december 15-i csúcs óta ez az első alkalom, hogy a 27 tagállam vezetői találkoznak, és csakúgy, mint legutóbb, a legfontosabb téma továbbra is az orosz–ukrán háború. A csúcstalálkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök érkezését nagy tapssal fogadták az állam- és kormányfők, néhány kivételtől eltekintve.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megérkezett a csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcsra. Az Európai Parlament rendkívüli ülésén is felszólalt, ahol egyrészt megköszönte az uniós tagállamok eddigi segítségét, emellett kifejezte reményét, hogy továbbra is támogatják az orosz agresszió elleni harcban Ukrajnát. 

Zelenszkijt érkezése után az ülésen részt vevő EP-képviselők, illetve EU-biztosok percekig állva tapsolták. 

Beszédében az ukrán elnök elsorolta, a világ mit köszönhet Európának, és milyen az európai életforma, ami szerinte a demokráciát, a jogállamiságot és a szabad választásokat jelenti, és hozzátette, hogy Ukrajna is Európához tartozik, amiért az EP-képviselők ismét megtapsolták. 

„Itt állok, hogy megvédjem ezt az életformát Ukrajna számára is” – fogalmazott, majd kifejtette, hogy Oroszország szerinte azért támadta meg országukat, mert nem akarják, hogy Ukrajna Európához tartozzon.

Vlagyimir Putyint diktátornak nevezve arról beszélt: az orosz elnök senkire sincs tekintettel, sem az ukránokra, sem az orosz társadalomra, akiket szerinte elnyom. 

Az elmaradt taps

Miután a résztvevők megtapsolták, Zelenszkij kifejtette: a taps nem neki szól, hanem mindazoknak, akik harcolnak az orosz agresszió ellen vagy segítik ebben Ukrajnát. E gondolatát nyomatékosítva Zelenszkij is elkezdett tapsolni – erre az Európai Parlament felállva tapsolta hosszú másodpercekig az ukrán elnököt. 

A parlamenti ülést követően a huszonhét EU-tagállam vezetője együtt fogadta Volodimir Zelenszkijt, itt azonban már nem mindenki tapsolt.

Egy videón látható, hogy az ukrán elnököt az összes jelen lévő európai állam- és kormányfő megtapsolta érkezésekor, azonban ez alól volt pár kivétel:

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Klaus Iohannis román elnök és Karl Nehammer osztrák kancellár sem tapsolta meg.

A miniszterelnököt ezután, a csoportkép készítésekor is úgy fotózták, hogy pont Zelenszkij mögött állt, és ott sem vágott túl boldog arcot. 

Orbán Viktor az ukrán elnök brüsszeli látogatásáról egy rövid Twitter-posztban számolt be.

A magyar miniszterelnök azt írta: Magyarország továbbra is támogatja pénzügyileg és humanitárius segítséggel Ukrajnát, és azt is támogatná, hogy a felek kezdeményezzenek egy azonnali fegyverszünetet, hogy minél kevesebb ember haljon meg. „Magyarország a béketáborhoz tartozik!” – tette hozzá.

Az orosz–ukrán háborúról szóló, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós tagországok állam- és kormányfői kétnapos találkozójának első napján Brüsszelben 2023. február 9-én. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)

Rovatok