Index Vakbarát Hírportál

Döntő szakaszában a Bahmutért vívott csata

2023. február 9., csütörtök 07:58

Az ukrajnai Bahmut városáért folyó csata a döntő szakaszába lépett, ugyanis az orosz erőknek sikerült megvetniük a lábukat az egykori 70 ezer lakosú város északi, déli és keleti részén. De az ukrán hadsereg heves ellenállásába ütköznek.

Az új egységekkel megerősödve az ukrán hadseregnek sikerült visszafoglalnia Sztupki északi körzetének egyes részeit, valamint a város délnyugati részén is sikerült meghiúsítaniuk egy orosz kísérletet arra, hogy elvágják a városba vezető utolsó előtti összekötő utat. Ha a Wagner-csoport zsoldosai és az orosz tengerészgyalogosok sikeresen elfoglalták volna az utat, akkor valószínűleg elkerülhetetlen lenne Bahmut bekerítése. Azonban így

Ukrajna továbbra is képes lehet a több ezer, Bahmutban lévő katonája élelemmel és lőszerrel való ellátására.

Egyes, az ukrán határőrség által közölt videófelvételek azt mutatják, ahogyan ukrán katonák rohamlövegekkel és páncélököllel felfegyverkezve harcolnak az orosz megszállók ellen. A felvételeken ezek csak néhány méterre vannak keletre az ukrán katonáktól, akik minden házért harcolnak. Emellett ukrán BTR–4 páncélozott járműből nagy teljesítményű géppuskával tüzelnek az oroszok által elfoglalt házak felé.

Az ukrán határőrség más felvételein aknavetős támadások láthatók az orosz csapatok ellen Bahmut utcáin. Ezek orosz veszteségeket is mutatnak. Nem világos azonban, hogy a videók a város körüli harcok jelenlegi állását mutatják-e. Az ukrán hadsereg mindig három-öt nappal a tényleges felvételek elkészülte után hozza nyilvánosságra a felvételeket, hogy ne veszélyeztesse a folyamatban lévő műveleteket, és ne fedje fel saját pozícióit – közölte a  Bild.

Nem csak Bahmutban forró a helyzet

Az 50 kilométerre északra fekvő Kreminna közelében szintén Oroszország felé billenhet a mérleg. Míg a tavaly nyár óta megszállt város októberben a felszabadulás szélén állt, az orosz hadsereg egységei most offenzívát indítottak a felszabadított Liman város visszafoglalására. Ezt a régió kormányzója, Szerhij Hajdaj megerősítette. A Twitteren azt írta: „Maximális eszkaláció van Kreminna irányába. A megszállók megpróbálják áttörni a védelmünket.”

Újabb ukrán offenzívák jöhetnek?

Oroszország azonban újabb ukrán offenzíváktól is tart. Az ország déli részén, a zaporizzsjai régióban hatalmas árokrendszereket ásnak, hogy megállítsák az esetleges ukrán előrenyomulást a térségben.

A felvételek szerint Oroszország attól tart, hogy jövő nyáron ukrán offenzíva indul Berdjanszk irányába, amely Mariupol után a második legfontosabb ukrán város az Azovi-tengeren. Ha Ukrajnának sikerülne itt áttörnie, a Krím és az orosz szárazföld közötti folyosó elvágódna, ami a Kreml számára a legrosszabb forgatókönyv.

Így jelenleg orosz munkások százai ásnak árkokat és más védelmi szerkezeteket. Azonban a lap szerint az ukrán hadsereg figyelemmel kíséri a munkálatokat és folyamatos támadások érik az orosz munkásokat. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan közvetítjük, amelyet ide kattintva lehet elérni.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2023. február 8-án. Fotó: Mikhail Metzel / AFP)

Rovatok