Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Arnold Schwarzenegger példaképe

2023. február 10., péntek 19:17

Kilencvenhárom éves korában meghalt Arnold Schwarzenegger egykori edzője. Kurt Marnul tizenévesen vette szárnyai alá a később színésszé, majd Kalifornia kormányzójává vált Schwarzeneggert, aki mindig is fitneszbálványként tekintett rá.

Kurt Marnul amellett, hogy hétszer nyerte el a Mr. Olympia címet, Arnold Schwarzenegger példaképe és első edzője volt. A színészt még sportolói karrierje kezdetén vette szárnyai alá. 

A gyászhírt Arnold Schwarzenegger a személyes Instagram-fiókján osztotta meg. 

Az olyan emberek, mint Kurt, az okai annak, hogy nem nevezem magam self-made mannek. Kurt emlékére nézzetek körül, és nézzétek meg, van-e valaki, akinek ma tudok segíteni a felemelkedésében. Tudom, hogy képesek vagytok rá

– írta posztjában egykori mentorálról Kalifornia volt kormányzója. 

Tizenévesként találkozott vele

Kurt Marnul 1952-ben kezdett testépítéssel foglalkozni, 1958-ra megnyitotta saját edzőtermét. Profi versenyzőként 1961-ben a FIHC Mr. Universe és a FIHC Mr. Europe versenyeken indult, ám a siker mindkét versenyen elkerülte. Ő azonban tovább dolgozott, és már a következő évben megízlelte a versenyszerű testépítés sikerét. 1962-ben, 1963-ban és 1964-ben osztrák nemzeti testépítő bajnok lett.

Arnold Schwarzenegger ebben az időben ismerkedett meg vele: a színész akkor még csak tizenévesként kezdte el emelgetni a súlyokat.

Később Kurt Marnul edzette Schwarzeneggert, és benevezett vele az 1966-os FIHC Mr. Universe show-ra is. Arnold Schwarzenegger akkor győztesen került ki súlycsoportjából, az összesített címet azonban nem tudta megnyerni Bob Gajda amerikai testépítővel szemben.

Az elkövetkező években azonban a sportág történetének egyik legsikeresebb testépítőjévé vált. Kurt Marnult pedig mindig is úgy tisztelte, mint egyik első fitneszbálványát – írta a Fitness Volt.

(Borítókép: Kurt Marnul 2003. október 10-én. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok