Index Vakbarát Hírportál

Dél-Afrikában katasztrófahelyzetet hirdettek

2023. február 10., péntek 14:42

Szükségállapotot hirdetett Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök csütörtök este a hónapok óta húzódó energiaválság miatt.

A 60 milliós országban több hónapja csak a nap bizonyos időszakaiban juthatnak áramhoz a háztartások és a vállalatok, az év eleje óta sokszor napi 12 órán át szünetel az áramszolgáltatás – írta az MTI.

Éves parlamenti beszédében Cyril Ramaphosa kijelentette: a katasztrófahelyzet kihirdetésére annak érdekében van szükség, hogy megfelelő intézkedéseket tudjanak tenni a válság leküzdésére. Hangoztatta azt is: meg kell akadályozni, hogy az energiaválság társadalmi válsággá szélesedjen. Az országban így is egyre többször tartanak tiltakozó akciókat a gazdasági nehézségek miatt.

A különleges jogrend kihirdetése egyebek között azt teszi lehetővé, hogy a kormány anyagi forrásokat szabadítson fel a válság megoldásának érdekében. Ramaphosa kijelentette, hogy az élelmiszer-ellátásban érintett ágazatokat az elsők között támogatják a pótlólagos forrásokból.

A kórházaknál és a víztisztításhoz szükséges létesítményeknél pedig arra törekszenek, hogy egyáltalán ne érintsék őket az áramkimaradások. Kineveznek egy energiaügyért felelős minisztert is – mondta az államfő.

Rovatok