Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin üzent a szír áldozatok hozzátartozóinak is

2023. február 10., péntek 13:36

Novák Katalin köztársasági elnök együttérzéséről biztosította a földrengés szír áldozatainak hozzátartozóit is.

Pénteken közzétett Facebook-posztjában a magyar államfő kiemelte, Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke mellett a szíriai egyházi vezetőknek is részvétét fejezte ki a már több mint húszezer halálos áldozatot követelő földrengést követően.

A köztársasági elnök levelében biztosította az egyházi vezetőket Magyarország és a magyarok együttérzéséről is. Novák Katalin a közösségi médiában méltatta a magyar önkéntes mentőalakulatok munkáját is, amelyek több ember életét mentették meg a katasztrófát követően. 

A magyar mentőcsapatok már sok emberéletet megmentettek, köszönöm áldozatos munkájukat! Isten óvja a sebesülteket és az áldozatok családjait!

– írta bejegyzésében az államfő.

Korábban Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a földrengés áldozataival, valamint az elszenvedett károkkal kapcsolatban. Novák Katalin együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a török népet, valamint Magyarország azonnali segítséget ajánlott fel a mentési munkálatokhoz.

20 ezer fölött a halottak száma

A török–szíriai födrengés halálos áldozatainak száma már a 20 ezret is meghaladta. A Törökország dél- és délkeleti részében bekövetkezett hétfői földrengések nyomán már legkevesebb 18 342 ember vesztette életét Törökországban – számolt be róla pénteken az Anadolu török állami hírügynökség. A sebesültek száma elérte a 74 242-t. A török sajtó immár az évszázad katasztrófájaként beszél a szerencsétlenségről. Szíriában eddig 3317 halottról tudni.

A török katasztrófavédelem (AFAD) adatai szerint a külföldi egységeket is beleértve jelenleg 30 306 hivatásos dolgozik a romokon. A kisegítő személyzettel együtt 121 128 ember vesz részt a mentésben. Csütörtökön, a mentés 4. napján 121 embert mentettek ki élve a romok alól.

Övgün Ahmet Ercan, az Isztambuli Műszaki Egyetem (ITÜ) geofizika-professzora pénteken a Twitteren azt írta, hogy

MÉG MINTEGY 200 EZER EMBER LEHET A ROMOK ALATT, TÚLNYOMÓ TÖBBSÉGÉBEN HALOTTAK.

Rovatok