Index Vakbarát Hírportál

Romkutatás közben sérült meg a magyar mentők keresőkutyája

2023. február 10., péntek 13:22

A sérülés nem súlyos, de kétséges, visszaengedik-e a kutyát terepre. Gőzerővel kutatnak a mentőcsapatok túlélők után.

A törökországi földrengés utáni mentésben gyakran maguk a keresők is kerülhetnek veszélyhelyzetbe. Korábban lapunk kérdésére Lehoczki László, a miskolci Spider csoport vezetője elmondta, az utórengések miatt előfordulhat, hogy maguk a mentők is a romok alatt találhatják magukat. Korábban velük is előfordult már, hogy bajba került keresőket kellett kimenteniük Törökországban.

Hártyasérülés

Most is hasonló eset történt, ugyanis keresés közben, a romok között érte baleset a Kutyákkal az Életért Alapítvány egyik segítőkutyáját, Gogót. A törökországi földrengés túlélői után kutató négylábú hőst a csapat munkatársai azonnal ellátták, egyelőre bizonytalan, hogy visszaengedhetik-e a terepre.

A Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoportja, közöttük a Kutyákkal az Életért Alapítvány két jászberényi és egy miskolci mentőkutyás párosa hétfőn este érkezett a katasztrófa helyszínére. Az elmúlt napokban négyórás váltásban dolgoztak a szakemberek keresőkutyáikkal, akár a mínusz 9 fokos éjszakai hidegben, akadozó áram- és vízellátás mellett, tartva az utórengések okozta mozgásoktól. A legfontosabb támpont a keresőkutyák jelzése, akik fáradhatatlanul kutatnak az emberek után.

Az összedőlt épületekbe, a szűk rések és törmelékek között sokszor még a legtapasztaltabbaknak is nehéz és veszélyes bejutni, a feltárás során óhatatlanul is történhetnek balesetek. Gogó keresés közben, a romokon szenvedett sérülést, a 2 lábujja közötti úgynevezett úszóhártya sérült meg. A mentőcsapat azonnal ellátta és bekötözte a sérült lábat, Gogó jelenleg sajnos nem bevethető a mentési munkák során – közölte lapunkkal Kongó Krisztina, az alapítvány sajtóreferense.

Hatalmas a terhelés

Nem kérdés, hogy a lelki és fizikai megterhelés igen nagy, a profi kiképzésen átesett kutyákat éles helyzetben így is érheti baleset. Az Alapítvány magyarországi bázisán felállított speciális, műromként funkcionáló Mentőkutya Kiképzőbázison tökéletesen modellezik egy valódi katasztrófa körülményeit, ám váratlan helyzetek így is adódhatnak, amelyekre nehéz felkészülni. 

A Kutyákkal az Életért Alapítvány 30 éve foglalkozik eltűnt személyek felkutatásával a nap 24 órájában, térítésmentesen. Már több alkalommal részt vettek nemzetközi segítségnyújtásban. Kutattak már romok alatt rekedt túlélők után Indonéziában, Indiában és korábban Törökországban is. A jelenleg is a helyszínen tartózkodó kutyáink, köztük Gogó is rendelkezik IRO nemzetközi romkutató vizsgával.

Rovatok