Index Vakbarát Hírportál

Két gyermek sírt a romok alatt, ott kellett őket hagyni – megrázó magyar beszámoló Törökországból

2023. február 10., péntek 20:16

Negyedik napja dolgoznak a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai a törökországi Antkaya településen, hogy segítsék a mentési munkálatokat. A csapat azóta többször is beszámolt a helyszíni tapasztalataikról, de ezúttal egy nagyon megterhelő fejleményről számoltak be az oldalukon.

Vincellér Tibor elmondása szerint rengeteg mentési területen dolgozott már, de ez az egyik legsúlyosabb azok közül, amit látott. A legnagyobb nehézségnek azt tartja, hogy nem tudnak mindenkihez gyorsan eljutni, és nagyon sokszor meghaladják a képességeiket azok a helyzetek, amikkel a földrengés sújtotta országban találkoznak. Van például, akit csak gépi bontással tudnak kiemelni, ez viszont veszélyeztetheti a többi ember életét.

Olyankor túl kell tenni magunkat azon, hogy neki azonnal nem tudunk segíteni. Úgy kell dolgoznunk, hogy mindig a legkönnyebben elérhető sérültet kell kiemelni, és addig ott kell hagynunk azt, aki mélyebben van, és akinek a mentése nehezebb

– árulta el a mentőcsapat tagja, aki szerint az eddigi legmegrázóbb mentésük egy családdal történt: két gyermeket és a szüleiket kellett elsőre ott hagyniuk a romok alatt, ugyanis nem voltak megfelelők a körülmény a kimentésükhöz.

Ez a legmegterhelőbb: amikor két gyermek sír a romok alatt, tudsz velük kommunikálni, beszélgetnek, az apjuk ott van tőlük néhány méterre, elzárva törmelékkel és betonnal... Azt az éjszakát nem kívánom senkinek, amikor úgy kellett eljönnünk, hogy megvolt a remény a kimentésükre, aztán hirtelen elfogyott az üzemanyag

– mesélte Vincellér Tibor az Infostart szerint. A gyerekeket végül az apjukkal együtt sikeresen kiszedték a roncsok alól, viszont az édesanyának már nem tudtak segíteni.

Trafi is segít a munkában

A mentőcsapat egy másik tagja, Mezősi Tamás a kutyájával, Trafival együtt keresi a bajba jutott embereket a városban. Elmondta: nagyon sok felderítetlen ház és más olyan objektum van, ahol a földmozgás utáni harmadik napon még egyáltalán nem járt felderítőcsapat.

Egyre kisebb esély van arra, hogy túlélőt találjunk, de mindent megteszünk azért, hogy a lehető legtöbb helyre eljussunk. A kutyáink megkülönböztetik az élőket a halottaktól, így tudjuk a lehető legtöbb energiánkat arra fordítani, hogy még élőket tudjunk menteni. Ha még van valakinek esélye, ez az utolsó nap, amikor még tehetünk értük valamit

– árulta el a Baptista Szeretetszolgálat oldalán közzétett videóban. 

Már több mint 22 ezer halálos áldozatról tudnak

Az évszázad eddigi legnagyobb földrengéssorozata tarolt Törökországban, több mint 22 ezer az áldozatok száma, a károk végösszege a 20 milliárd dollárt is elérheti. A tél is veszélyezteti a mentési munkálatokat.

A törökországi földrengésről Egeresi Zoltán Törökország-szakértő nyilatkozott személyes tapasztalatairól az Indexnek. Arról, hogy mit mondott lapunknak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa, itt olvashat bővebben.  

(Borítókép: Yasin AKGUL / AFP)

Rovatok