Index Vakbarát Hírportál

Építészeti rémálomnak tűnik ez a híd, de van rá magyarázat

2023. február 11., szombat 19:19

A TikTok videómegosztón kezdtek el terjedni felvételek egy horvátországi hídról, amelyet első látásra nagyon elfuseráltak a kivitelezők. Utóbb azonban kiderült, hogy nincs szó semmiféle hibáról.

Az alábbi felvételen látható, mintegy 152 méter hosszú híd a dalmát partvidéken található Omisnál készül a Cetina folyó felett. A TikTokon a legtöbb felhasználó jót nevetett azon, hogy nincs egy szintben az épülő híd két oldala.

Sokan arra tippeltek, hogy a mérnökök valamit elszámolhattak, és emiatt nézhet ki ilyen furcsán a híd. Azonban kiderült, hogy erről szó sincs. 

A horvát sajtó szerint ugyanis a horvát közútkezelő vállalat közölte: az építés egy bizonyos szakaszában valóban szintbeli eltérés volt a két híd között, de ezt így is tervezték, és azóta már azonos szintre emelték a híd mindkét felét. Mindez az alábbi videón is jól látható:

Cetina felett 70 méterrel átívelő hidat összesen 180 millió horvát kunából hozták létre, és egy olyan, régóta megépíteni kívánt útvonalnak a részét képezi, amely Trogir, Solin, Split és Omis városait köti össze. Az építmény különlegessége még az is, hogy mindkét vége egy-egy alagútba nyílik. 

Rovatok