Index Vakbarát Hírportál

Lengyel politikus: Orbán Viktort el kell tűrni az EU-ban, mert nem rúgják ki

2023. február 11., szombat 13:25

Jan Truszczynski volt lengyel külügyminiszter-helyettes szerint Orbán Viktor szabotálhatja Ukrajna uniós csatlakozását – erre utalhatott a magyar miniszterelnök hivalkodó viselkedése, amikor nem tapsolta meg Zelenszkijt az EU-csúcson. Szerinte Orbán Viktort csak megtűrik az Európai Unióban.

Véget ért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök európai körútja, aki az orosz–ukrán háború kezdete óta másodszor hagyta el Kijevet. Zelenszkij ezen a héten Londonba, Párizsba és végül Brüsszelbe látogatott, hogy részt vegyen az Európai Tanács csúcstalálkozóján, előtte pedig az Európai Parlamentben is felszólalt.

Az ukrán elnök útjának fő céljai között szerepelt az új fegyverek beszerzése, valamint hogy tárgyaljon Ukrajna uniós csatlakozásáról. Jan Truszczynski volt lengyel külügyminiszter-helyettes egy műsorban rámutatott, hogy Ukrajna uniós csatlakozásáról nem az Európai Unió, hanem 27 ország dönt, amelyeknek szuverén döntést kell hozniuk.

A csatlakozással kapcsolatban úgy fogalmazott, „a dolgok jó úton haladnak”, ugyanis megerősítést nyert, hogy Ukrajnának az EU-ban a helye, és úgy véli, a tagállamok együtt fognak működni. Hozzátette: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke személyesen fog gondoskodni arról, hogy hamarosan konkrét európai tanácsi határozat szülessen.

A volt lengyel külügyminiszter is megjegyezte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök érkezését nagy tapssal fogadták az állam- és kormányfők, ám a közvetlenül az ukrán elnök mögött helyet foglaló Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem tapsolt. 

Truszczynski kifejtette: ez a hivalkodó viselkedés arra enged következtetni, hogy Orbán Viktor szabotálhatja Ukrajna uniós csatlakozását.

Mint fogalmazott, nem mindenki van meggyőződve arról, hogy Ukrajna képes a következő néhány évben teljesíteni a csatlakozáshoz szükséges feltételeket. „Ez egy folyamat, itt egyik hónapról a másikra semmi sem fog történni” – mondta.

Ugyanakkor a volt külügyminiszter bizakodó Magyarországot illetően, hiszen eddig is elfogadott minden, Oroszország elleni uniós szankciós csomagot. „Persze kicsit felhígítva, önzően és nem feltétlenül európai módon, de összességében Magyarország eddig nem tett abszurd lépéseket. Remélem, hogy ez a jövőben is így lesz” – mondta Jan Truszczynski.

Orbán Viktor ugyan nincs kitaszítva, az egyik lába már kikerült a közösségből, és el kell tűrni, mert nem rúgják ki

– tette hozzá Jan Truszczynski a TOK FM-nek adott interjújában.

Amint arról beszámoltunk, lezajlott az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülése Brüsszelben. Az eseményen Volodimir Zenelszkij ukrán elnök is jelen volt, aki beszédében megköszönte az eddigi támogatásokat, és további segítséget kért. Nagy visszhangot keltett, hogy Orbán Viktor nem tapsolta meg Zelenszkijt Brüsszelben.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Geert Vanden Wijngaert / Bloomberg / Getty Images)

 

Rovatok