Index Vakbarát Hírportál

A földrengés után újabb természeti csapás fenyegeti Törökországot

2023. február 11., szombat 17:26

Nagy veszély fenyegeti a törökországi katasztrófa területén élő embereket, ugyanis járvány törhet ki, valamint az ivóvizük is szennyezett lehet – erről beszélt Rusvai Miklós állatorvos-virológus.

A mentőcsapatok munkáit követően újabb kihívásokkal kell szembenézniük az embereknek Törökország földrengés sújtotta területein – figyelmeztet Rusvai Miklós virológus. A szakember szerint ugyanis

a kolera jelenti a legfőbb közegészségügyi kockázatot.

Mint mondta, a szíriai menekülttáborokban már ősszel kitört a járvány, mert ott koncentrálódik a menekültek nagy többsége. A katasztrófa helyszínén pedig most tízezrek élnek a szabad ég alatt vagy sátrakban áram és fűtés nélkül, emellett a romok alatt lévő holttestek is lassan bomlásnak indulnak.

Szennyezett lehet az ivóvíz

A virológus az Infostartnak nyilatkozva kiemelte: a földrengés miatt az infrastruktúra is sérült, és ahol még van vezetékes ivóvíz, ott is eltörnek a vezetékek, és keveredik a szennyvíz az ivóvízzel – a kolera elsődleges terjedési formája pedig a szennyezett ivóvíz.

A higiéniás viszonyok és amiatt, mert a kolera vírusa jelen van ezen a területen, nagy valószínűséggel számolni kell azzal, hogy a kolerajárvány is felüti majd a fejét

– jelentette ki a szakértő, majd emlékeztetett, hogy a Haitiban évekkel ezelőtt történt nagy földrengés szintén kolerával végződött, és nagyon sok vírusos haláleset történt ott is.

Rusvai Miklós úgy gondolja, nehezen lehet megelőzni a járvány kialakulását, mert ehhez tiszta ivóvízre és megfelelő higiénés viszonyokra lenne szükség, de egyelőre a víz forralására sincs igazán mód áram híján.

Most a helyi és nemzetközi segélycsapatok elsődleges feladata a tiszta ivóvíz biztosítása a túlélőknek, illetve a higiéniás viszonyok minél magasabb szinten tartása a menekülttáborokban, illetve a szükségszálláshelyeken

– tette hozzá végezetül a szakértő. 

(Borítókép: Yasin Akgul / AFP)

Rovatok