Index Vakbarát Hírportál

Újabb azonosítatlan repülő tárgy jelent meg az Egyesült Államok felett

2023. február 12., vasárnap 08:32

A montanai Havre repülőtere feletti légteret rövid időre lezárták, miután egy negyedik azonosítatlan repülő tárgyat észleltek – jelentették a tengerentúli sajtóforrások.

Az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (US Federal Aviation Administration) rövid időre lezárta a légteret, mindössze négy órával azután, hogy egy amerikai F–22 Raptor vadászgép lelőtt egy „kis, henger alakú tárgyat” az égből Kanada felett, írja a Mirror.

Matt Rosendale montanai kongresszusi képviselő azt mondta, hogy a légteret egy „a kereskedelmi légiforgalmat zavaró tárgy miatt” zárták le.

Az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság (North American Aerospace Defense Command) később közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a légteret egy „radar anomália” miatt zárták le, amelynek „kivizsgálásához” vadászgépekre volt szükség.

Az eset azután történt, hogy az amerikai légierő – Kanada kérésére – megsemmisített egy azonosítatlan, nagy magasságban közlekedő légi eszközt Kanada északnyugati része felett.

Egy nappal korábban Joe Biden amerikai elnök arra utasított egy vadászgépet, hogy lőjön le egy magasan lévő azonosítatlan objektumot Alaszka partjainál.

Egyelőre nem tisztázott, hogy mi volt az objektum, vagy hogy bármi köze van-e a múlt héten lelőtt kínai kémléggömbhöz.

A pénteken lelőtt tárgy 12 000 méter magasságban repült Alaszka partjai felett, és elérte a 64 kilométer/órás sebességet, mielőtt elfogták volna.

A Fehér Ház szerint a tárgy „akkora volt, mint egy kisautó”, és „potenciális fenyegetést” jelentett a kereskedelmi járatokra.

(Borítókép:  Lisa Lake  / Getty Images Hungary)

Rovatok