Index Vakbarát Hírportál

A jobboldal szerint a korrupciós botrány a szocialisták „sara”

2023. február 13., hétfő 05:58

A néppárti frakció főtitkárának megállapításával gyakorlatilag megkezdődött a jövő évi EP-választások kampánya. Megfogalmazásában fontos szerepet kapott a görög kormányfő volt főtanácsadója.

Tanasszisz Bakolasz tavaly nyár óta vezeti a jobbközép frakció titkárságát. A szocialistákat teszi felelőssé az Európai Unió évtizedek óta legsúlyosabb korrupciós botrányáért. A szokatlanul nyers politikai támadással körvonalazta a képviselőcsoport lehetséges taktikáját a 2024-es európai választások előtt.

„Ez a szocialisták gondja” – nyilatkozta a Politicónak adott interjújában Bakolasz, aki ismételten elmarasztalta a baloldali képviselőket a befolyásszerzésért folytatott vizsgálatra adott válaszuk miatt. A botrány – mint emlékezetes – több prominens balközép személyiséget is behálózott.

A kendőzetlen értékelés nagyobbat szólt, mint más néppárti vezetőké, akik eddig kerülték, hogy a korrupciós vizsgálatot politikai pontgyűjtésre használják fel. Arra utal, hogy az EPP a jövő évi európai választások előtt vélhetően keményebb kampánymódra vált, tekintettel arra, hogy Bakolasz kulcsszerepet játszik a párt üzeneteinek kialakításában.

Bakolasz szerint a szocialisták és demokraták, az S&D képviselőcsoportja nem vállalta a felelősséget a Katargate-botrányért.

Kirobbanása után négy S&D-hez kötődő személyt tartóztattak le, köztük a képviselőcsoport egyik parlamenti alelnökét, a szintén görög Eva Kailit.

„Ki jelentkezik, és mondja: »én felelek a történtekért«. Ki mondja: »körül kell néznem az otthonomban«?” – sorolta vádló kérdéseit Bakolasz.

Eddig az Európai Néppárt javasolt változásokat – érvelt a politikus, aki az EP-elnök, egyben néppárti képviselő tervére utalt. Roberta Metsola 14 pontból álló reformot javasolt, amelyek célja a parlamenti elszámoltathatóság és átláthatóság fokozása.

„Roberta Metsola ezt az egész házért tette. A szocialistáktól nem hallottam hasonló javaslatot” – szögezte le Bakolasz.

Tartjuk a szavunkat – védekeznek a szocialisták

Az S&D magától értetődően alaptalannak tartja az elmarasztalást. A frakció bejelentette, hogy belső vizsgálatot indít, amelyet Silvina Bacigalupo, a korrupcióellenes Transparency International spanyol szervezetének elnöke és Richard Corbett volt brit európai parlamenti képviselő vezet. A csoport 15 pontban saját reformot javasolt. Az S&D szóvivője szerint az intézkedések egy részét már végrehajtották, a többihez az EP jóváhagyása szükséges.

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ambiciózusabb reformra van szükség. Valójában mi vagyunk az egyetlen képviselőcsoport, amelyik tartja a szavát

– mondta a szóvivő.

Bakolasz viszont azzal vádolta az S&D-t: hagyta, hogy a botrány sara az egész parlamentet belepje. A közvéleményben az a benyomás alakult ki, hogy „az Európai Parlamentben mindenki vétkes”, amit az S&D elkerülhetett volna, ha vállalja a felelősséget a botrányért – hangoztatta.

„A szocialisták maguk iránt tiszteletet kovácsoltak volna” – tette hozzá Bakolasz, miközben „erősítették volna a parlamentáris rendszert, és saját parlamenti kollégáikat”.

Óvatos hozzáállás

Az ilyen nyílt politikai csatározás ritka Brüsszelben, ahol a legkeményebb játszmákat általában zárt ajtók mögött, négyszemközt játsszák. A Katargate-botrány új töltetet adott a jövő évi európai választásokra való felkészülésnek. Az S&D ellenfelei számára felvetette azt a kényes kérdést, hogyan fordítsák a korrupciót a saját politikai előnyükre anélkül, hogy magukat is kockázatnak tennék ki.

A Néppárt korábbi kísérlete a botrány politizálására kudarcba fulladt, miután egy tweetben a balközép „képmutatását” ostorozta.

Néhány órával később ugyanis az Európai Ügyészség bejelentette, hogy nyomozást indított párttársuk, a megint csak görög Maria Szpiraki néppárti képviselő ellen, bár egészen más ügyben. Más magas rangú néppárti képviselők már korábban óva intettek a riválisok befeketítésétől.

„A vádak nem balról vagy jobbról, északról vagy délről szólnak” – hangoztatta Metsola a decemberi leleplezéseket követő napokban, és arra szólította fel az EP-képviselőket: „Álljanak ellen a kísértésnek, hogy politikai haszonszerzésre használják ki a pillanatot.”

Mindenhol és bárkivel megtörténhet

Az EP egyik alelnöke, a Néppárt hat ciklusban aktív német képviselője arról ismert, hogy befolyással van a testület etikai jogérvényesítésre. Rainer Wieland szintén arra figyelmeztetett, hogy a politikusok hitelük elvesztését kockáztatják, ha a reakcióikat a „politikai hovatartozás” alapján fogalmazzák meg.

Nem hiszem, hogy a néppártiak általánosságban jobb emberek

– mondta Wieland, aki szerint egy ilyen eset mindenhol és bárkivel megtörténhet.

Az S&D szóvivője szerint a botrány politizálása csak rontaná a parlamentbe vetett bizalmat.

„Túl sok forog kockán ahhoz, hogy most belső harcokat vívjunk” – mondta.

Bakolasz azt ígérte, hogy frakciója inkább pozitív üzenettel kampányol a választásokon. A balközép politikai pártoknak azonban szerte az EU-ban „aggódniuk kellene”, mert olyan időszak előtt állunk, amikor az emberek jó és erős vezetést akarnak, olyat, amely eredményeket képes felmutatni.

(Borítókép: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok