Index Vakbarát Hírportál

A hatóságok néhány órán belül elszállíttatták Banksy Valentin-napi installációját

2023. február 14., kedd 21:29

A művész legújabb munkája a családon belüli erőszakot tematizálta.

Állítólag az illegális szemétlerakásra vonatkozó szabályok miatt eltávolítottak egy fagyasztóládát, amely Banksy legújabb művének egy részét alkotta − írta meg a The Independent

A személyazonosságát titkoló művész kedden megerősítette, hogy ő készítette a művet, amelyen egy ötvenes évekbeli háziasszony látható, amint férjét egy fagyasztóba löki.

A Valentin-napi szempillaspirál című alkotás a kenti Margate egyik falán található. Egy mosolygós nőt ábrázol, aki ruhát, kötényt és sárga mosogatókesztyűt visel. Az egyik foga le van törve, a szeme körül pedig zúzódások láthatók.  

A művészt a közösségi médiában követői méltatták, amiért alkotásával rávilágított a családon belüli erőszak témájára, különösen egy olyan napon, amikor a romantika van a középpontban.

Nem sokkal később azonban annak az ingatlannak a lakója, amely mellett a festmény készült, azt mondta a PA hírügynökségnek, hogy a fagyasztót és az alkotáshoz használt egyéb tárgyakat délben eltávolították.

Ez az alkotás része volt. Így Margate nagyobb figyelmet kaphatott. Miért vitték el azokat a dolgokat? Ez egyszerűen ostobaság

− közölte. 

Állítása szerint megkérdezte azokat, akik eltávolították a tárgyakat, hogy miért tették ezt, mire ők azt válaszolták: „Valaki ezt mondta nekik a tanácsban. Ők csak a munkájukat végzik, nem az ő ötletük, de meg kell csinálniuk”.

Még megoldhatják az ügyet

A The Independentnek adott nyilatkozatában Thanet kerület képviselője megerősítette, hogy a fagyasztót biztonsági okokból távolították el.

A közlemény szerint

a graffiti egy magántulajdonban lévő ingatlan falán található. A feltehetően az installáció részét képező hűtőszekrényt a tanács munkatársai biztonsági okokból eltávolították, mivel az közterületen volt. A hűtőládát jelenleg raktárban tároljuk, felvesszük a kapcsolatot az ingatlan tulajdonosával, és megbeszéljük, hogyan lehet a műalkotást helyreállítani úgy, hogy az biztonságos legyen a járókelők számára. 

Az alkotásról készült, a művész által megosztott fotókon a fagyasztó előtt a földön különféle hulladékok láthatók, többek között egy törött fehér kerti szék, egy kék láda és egy üres sörösüveg.

(Borítókép: Gareth Fuller / PA Images / Getty Images)

Rovatok