Index Vakbarát Hírportál

Az olcsóbb árak miatt egyre többen jönnek át Romániából hozzánk házat venni

2023. február 14., kedd 12:25

Egyre több román állampolgár dönt úgy, hogy inkább Magyarországon vásárol ingatlant. A legfőbb ok az, hogy az érdeklődők jóval olcsóbban tudnak házhoz jutni a határ túloldalán.

A Digi24 szerint nem meglepő a nagy érdeklődés, tekintve, hogy keleti szomszédunkban egy kétszobás, 60 négyzetméteres lakás már csaknem százezer euróba, vagyis több mint 38 millió forintba kerülhet. Egy ház vásárlása pedig szóba sem jöhet az átlagemberek számára, amennyiben nem vesznek fel tetemes kölcsönt a banktól.

Az árak Magyarországon körülbelül 10 ezer eurónál kezdődnek, azaz 3 millió 800 ezer forint körül mozognak. Egy román lap szerint a legtöbb eladó ház jó állapotban van, tulajdonosaik azért döntenek az eladás mellett, mert Kelet-Magyarországon sokszor nehéz munkát találni, ezért inkább beköltöznek valamelyik nagyvárosba.

Szembetűnő az árkülönbség

Bogdan Holocan ingatlanszakértő legalább 300 olyan határ menti magyarországi házról tud, ami tavaly romániai tulajdonosra talált, írja az RTL.

A csatorna szerint a kedvező árak mellett sokakat az is csábít, hogy nem kell otthagyniuk a romániai állásukat, mert az ingázás egyszerűen megoldható. A külföldi vásárlóknak Battonya az egyik kedvenc célpontja. A román közösségnek már iskolája, óvodája és közösségi háza is van a településen.

Az ingatlanközvetítő szerint az árkülönbség a két ország között elég látványos. „Egy ilyen házért 25 ezer eurót kérnének egy Arad megyei faluban, a városban pedig 100 ezret” – jegyezte meg.

(Borítókép: Mass Communication Specialist 1st Class Ryan Seelbach / U.S. Navy / Handout / Reuters)

Rovatok