Index Vakbarát Hírportál

Megszállta az adóhivatal a BBC indiai irodáit, miután dokumentumfilmet forgattak a miniszterelnökről

2023. február 14., kedd 19:41

Az Új-Delhiben és Mumbaiban tartott házkutatások hetekkel azután történtek, hogy a műsorszolgáltató egy Narendra Modi indiai miniszterelnököt bíráló dokumentumfilmet sugárzott Nagy-Britanniában.

Bár a dokumentumfilmet csak az Egyesült Királyságban sugározták a televízióban, az indiai kormány megpróbálta megakadályozni, hogy az emberek online megosszák egymással az India: A Modi-kérdés című alkotást, „ellenséges propagandának és India-ellenes szemétnek” nevezve azt, amely „gyarmati gondolkodásmóddal” bír − írta meg a BBC

A BBC közölte, hogy „teljes mértékben együttműködik” a hatóságokkal. A múlt hónapban Delhiben a rendőrség diákokat vett őrizetbe, akik a film megtekintésére gyűltek össze. 

A dokumentumfilm a miniszterelnök szerepére összpontosított a 2002-es gudzsaráti muszlimellenes erőszakban, amikor ő volt az állam miniszterelnöke. Az ellenzéki Kongresszus Párt főtitkára, K. C. Venugopal szerint a keddi házkutatás „kétségbeesésre vall, és azt mutatja, hogy a Modi-kormány fél a kritikától”.

A leghatározottabban elítéljük ezt a megfélemlítő taktikát. Ez az antidemokratikus és diktatórikus hozzáállás nem folytatódhat 

− írta a Twitteren.

A kormánypárt szerint a BBC a világ legkorruptabb szervezete

Gaurav Bhatia, Modi kormányzó Bharatiya Janata Pártjának (BJP) szóvivője azonban a BBC-t „a világ legkorruptabb szervezetének” nevezte. Hozzátette: a házkutatások törvényesek voltak, és az időzítésnek semmi köze a botrányhoz.

Az Indiai Szerkesztők Céhe − egy nonprofit csoport, amely a sajtószabadságot támogatja − azt mondta, hogy „mélyen aggódik” a házkutatások miatt.

Ezek „annak a tendenciának a folytatását jelentik, hogy a kormányzati szervek a kormány politikáját vagy a hatalmi berendezkedést kritizáló sajtóorgánumokat megfélemlítik és zaklatják” − mondta a szervezet.

Az Amnesty International India igazgatótanácsa azzal vádolta a hatóságokat, hogy

megpróbálják zaklatni és megfélemlíteni a BBC-t a kormányzó Bharatiya Janata Pártról szóló kritikus tudósításai miatt.

Rovatok