Index Vakbarát Hírportál

Súlyos hiány van készpénzből Nigériában, kitört a felháborodás

2023. február 14., kedd 09:52

Hiány van a készpénzből Nigériában, az emberek egyszerűen nem tudnak hozzájutni a pénzükhöz. A probléma az egész ország gazdasági működését hátráltatja.

Már hetek óta hiány van készpénzből Nigériában. A BBC szerint a hiányhoz az vezetett, hogy a nigériai fizetőeszköznek, a nairának a korábbi címleteit kivezetik, de ezek helyett nem nyomtattak elegendő új bankjegyet.  

 Mindez abban az országban történt,

ahol a lakosság körülbelül 40 százaléka egyáltalán nem használ bankszámlát, és mindenét készpénzben tartja.

A nigériai legfelsőbb bíróság a készpénzhiány miatt meghosszabbította ugyan a régi címletek beváltásának határidejét, de ez sem sokat enyhített a válságon. Azok, akiknek van bankszámlájuk, most pánikszerűen próbálnak hozzájutni a pénzükhöz.

közülük sokan a bankok előtt alszanak, azért, hogy reggel az elsők közt próbáljanak meg hozzájutni a pénzükhöz.

Az egyik bank előtt egy férfi például azt nyilatkozva a BBC-nek, hogy ma még egyáltalán nem tudott enni, és már második napja nem tud munkába menni se, mert nincs pénze arra, hogy kifizesse az utazás költségét. A készpénzhiány miatt a kereslet is visszaesett, ami a vállalkozóknak jelent nagy gondot. 

A nigériai központi bank tavaly októberben arra kérte az embereket, hogy a korábbi címleteket helyezzék el a bankszámlájukon, és azt ígérték, hogy ezek helyett majd felvehetik az új címletet készpénzként. 

Arra köteleztek minket, hogy a számlára tegyük a pénzünket, most pedig nem tudunk hozzáférni. Ez elviselhetetlen

– mondta az egyik helyi lakos. A botrány időzítése azért sem szerencsés, mert február végén elnökválasztás lesz Nigériában.

Rovatok